Prvi dan održane trodnevne manifestacije Tesla&friends-Fontane i Performans - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Prvi dan održane trodnevne manifestacije Tesla&friends-Fontane i Performans

Objavio Dragica u Događanja · 12/7/2022 14:42:00
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
 
Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen deveti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se već tradicionalno uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.
 
U Hotelu Esplanade u Zagrebu u nedjelju 10. srpnja svečano su, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija te 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uzvanicima prigodnim govorima su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora Marko Pavić, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj u Upravi za znanost i tehnologiju Amalija Babić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj mr. sc. Andrea Doko Jelušić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović, Lela Kaplowitz i Tomislav Gracin.
 
U Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učenici Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Josipi Soldo. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu je dobio mladi inovator Daron Ljubić za inovaciju „D-mobitel“, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja Inga Kovačić Sindik za projekt „Therapy – pametni sustav upravljanja okolišem“.
 
U sklopu programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Pametni i inovativni gradovi“ u kojoj su sudjelovali vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić, Ana-Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja i vlasnica obrta GEENiKA poslovno savjetovanje Snježana Turalija.
Panel rasprava je bila uvod u konferenciju Tesla u Zagrebu, koja je na istu temu održana u ponedjeljak 11. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na konferenciji su izlagali voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, izv. prof. dr. sc. Maja Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vlasnica obrta GREEiKA poslovno savjetovanje Snježana Turalija, predstavnica tvrtke Kristalna ideja Ana-Marija Sanader te suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić. U sklopu konferencije je održana i panel rasprava na temu „Održivim gospodarenjem do čistog okoliša Grada Zagreba“ u kojoj su sudjelovali izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Sandra Tucak Zorić, vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve eko otok Krk Ivan Jurešič, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Jagoda Divić i izv. prof. dr. sc. Maju Somogyi Škoc. Na konferenciji su još sudjelovali i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić te prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.
 
Na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja u jutarnjim satima položeno je cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Viktor Gotovac, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glazbenici Lela i Lucia Kaplowitz te Tomislav Gracin, a dodijeljene su i nagrade najuspješnijim sudionicima radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“, koje tijekom godine organiziraju udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost i Hrvatska zajednica inovatora. Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je 9. srpnja multidisciplinarnom predstavom „Magnetsko polje igre“ i demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.
 
 
Iz medija:
 


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni