Svečano otkrivanje biste Mahatme Gandhija u Zagrebu - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Svečano otkrivanje biste Mahatme Gandhija u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 5/10/2019 09:25:00
Na zagrebačkom Bundeku, otkrivena je prva bista Mahatme Gandhija u Hrvatskoj povodom 150. obljetnice rođenja poznatog humanista, socijalnog aktivista i mirotvorca Mahatme Gandhija. Bista je otkrivena u organizaciji veleposlanstva Republike Indije u Republici Hrvatskoj, partnera Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost te su predstavnici Udruge imali čast sudjelovati u svečanom događaju. Bistu su otkrili veleposlanik Republike Indije Nj. E. Arindam Bagchi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Brončana bista je dar Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj koja simbolizira dobre odnose dviju zemalja, a izradio ju je Ram Vanaji Sutar, nagrađivani indijski kipar.
Ujedinjeni narodi su Gandhijev rođendan, 2. listopad, proglasili Međunarodnim danom nenasilja u čast njegovoj politici mirnog rješavanja sukoba. Mahatma Gandhi bio je utjecajna osoba koja je dala primjer života posvećenog općem dobru.
Jedne od najznačajnijih Gandhijevih poruka su: „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ i „Nijedna kultura ne može opstati ako se izdvaja od ostalih“.
I kakav bi svijet bio da je zavladao i opstao duh Gandhija? Velikani poput Gandhija i Tesle su bili ispred svoga vremena, možda danas uspijemo njihove ideje i realizirati.
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni