Otvoren Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli u organizaciji Udruge Nikola Tesla-Genij za budućnost - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Otvoren Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli u organizaciji Udruge Nikola Tesla-Genij za budućnost

Objavio Dragica u Događanja · 10/3/2015 15:23:00
  Ovogodišnji šesti Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli otvoren je 10. ožujka na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu prvim testiranjem kandidata, učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Ovom testiranju pristupilo je 80-ak učenika i studenata iz Hrvatske.

Kviz znanja jedna je od triju kategorija natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost. Devet najboljih kandidata s testiranja, po tri iz svake skupine, osnovne škole, srednje škole, fakulteti, 2. travnja pristupiti će pristupit finalnom natjecanju koje će se također održati na Tekstilno - tehnološkom fakultetu, a nakon kojeg će biti poznati i nominirani za godišnju nagradu.

Ovogodišnji kviz otvoren je prigodnim programom na kojem su mladima o važnosti kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju i društvu govorili matematičar Toni Milun, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sandra Bischof, dekan RIT-a Croatia Don Hudspet, potpredsjednik Transpatrency Internationala Don Markušića i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Okupljenim školarcima i studentima o Tesli je govorio i Velimir Abramović iz Beograda, predstavivši i međunarodnu inicijativu za digitalizaciju i javnu objavu arhiva Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

U programu otvorenja nastupili su i glazbenici Milko Pravdić, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Rude Mimica, član Zagrebačke filharmonije, izvevši Bachove Dvoglasne invencije.
Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović u svom je govoru istaknula kako je zahvaljujući Kvizu znanja naraslo zanimanje mladih za Teslu i poznavanje Teslinog rada među školarcima i studentima. „Kad smo kretali s projektom, jedva da samo našli učenika ili  studenta koji je znao nabrojati pet Teslinih izuma“ rekla je predsjednica Udruge i dodala da je jedan od ciljeva godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost prepoznavati mlade talente. Kao primjere je istaknula stipendista RIT-a Croatia i mladog inovatora Tina Herljevića, trostrukog dobitnika godišnje nagrade te učenicu Gimnazije Sesvete Saru Cepić, prošlogodišnje dobitnice nagrade u ovoj kategoriji. Sara Cepić u svom je govoru na otvorenju kviza potvrdila da joj je sudjelovanje na natječaju bilo vrijedno iskustvo i potaknulo je da obrazovanje nastavi u području znanosti.
Programu otvorenja ovogodišnjeg Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli prisustvovali su brojni profesori i uglednici, među kojima i predstavnica Grada Zagreba Ana Panžda Kunčević, predsjednik Češke besede u Zagrebu Juraj Bahnik, sveučilišni profesor s Fakulteta elektrotehnike i računalstva Tomislav Petković te viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin. 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni