Skulptura Nikole Tesle u Sarajevu! - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Skulptura Nikole Tesle u Sarajevu!

Objavio Dragica u Događanja · 26/3/2019 10:46:00
Poznata operna diva Sandra Bagaric sa suprugom u Sarajevu ispred Tesla puba, (općina Stari Grad) i skulpture Nikole Tesle, rad kipara Damira Šabića
Objava iz FAKTOR-a 14.04.2018.
Damir Šabić, autor skulpture Nikole Tesle: Rad na ovakvom djelu mi je pričinio veliku čast
objavljeno: 14.04.2018. u 21:04
Sarajevo je postalo bogatije za skulpturu jednog od najvećih naučnika, slavnog izumitelja i inžinjera Nikole Tesle! Nalazi se ispred istoimenog puba u općini Stari Grad, a u prirodnoj veličini napravio ga je magistar kiparstva Damir Šabić.
Tesla "sjedi" i djeluje kao da razmišlja, dok mu je u krilu sijalica koja svijetli, ali to nije slučajno, zapravo, skulptura je napravljena na osnovu fotografija na kojima Tesla zamišljeno sjedi i razvija genijalne ideje.
- Sam proces izrade je trajao četiri mjeseca, od ideje, modelovanja pa do finalizacije rada. Sam proces izrade je bio jako zahtjevan jer je obuhvatio dosta različitih skulptorskih tehnika od modelovanja u glini, rada direktno u materijalu pa sve do korištenja raznih silikonskih masa. Tu naravno ne treba zaboraviti i finalno bojenje i patiniranje skulpture. U toku rada sam se dosta bavio istraživanjem ne samo lika i fizičkih karakteristika Tesle već i njegovog života i naučnih dostignuća. I definitivno, svijet mu nije odao ni blizu dovoljno počasti koje zaslužuje. Rad na ovakvom djelu mi je pričinio veliko zadovoljsvo i čast, a i veliku odgovornost s obzirom o kakvom velikanu je riječ- kazao je Šabić za Faktor.
Iako ga za života nisu cijenili, danas se ime Nikole Tesle uzvikuje glasno, s puno poštovanja, a brojna udruženja, studentske i inžinjerske organizacije čuvaju uspomenu na ovog velikana i nose njegovo ime. O njemu su napisane brojne knjige i snimljeni dokumentarni filmovi.
Poznat je po mnogim otkrićima, između ostalih po otkriću izmjenične i višefazne struje, bežičnog prijenosa energije i radiosignala, radija.
Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni