Dodijeljene godišnje nagrade ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Dodijeljene godišnje nagrade ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’

Objavio Dragica u Događanja · 10/7/2013 14:27:00
Znanstvenik i istraživač svjetskog glasa Nikola Tesla svojim je genijalnim izumima i otkrićima u području elektrotehnike promijenio svijet. Unatoč tomu često je bio podcjenjivan, a njegova otkrića pripisivana su drugim autorima. Da se ne zaboravi lik i djelo genijalnog vizionarskog uma te da se inspirira mlade diljem Hrvatske na inovativnost kako bi svojim inovacijama doprinijeli razvoju društva, Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, već četvrtu godinu višednevnim bogatim programom obilježava obljetnicu njegovog rođenja.

U povodu 157. obljetnice rođenja Nikole Tesle 10. srpnja u zagrebačkom hotelu 'Esplanada' održan je prigodni zabavno-umjetnički program popraćen dvijema kraćim panel diskusijama na kojima su eminentni znanstvenici i istraživači te učenici osnovnih i srednjih škola raspravljali o Teslinoj genijalnosti. Manifestacija je počela pjesmom 'Imagine' Johna Lennona koju je izvela Vlatka Pokos uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Otvarajući svečanost saborska zastupnica i počasna članica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Mirela Holy izrazila je podršku inicijativi Udruge da se 10. srpanj proglasi Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj i Svjetskim danom izumiteljstva.

- "Nikola Tesla bez ikakve sumnje zaslužuje da se njegov rođendan proglasi Svjetskim danom izumiteljstva jer je tijekom života patentirao više od 700 pronalazaka od kojih su mnogi presudno utjecali na modernu znanost i tehnologiju. Nikola Tesla je bio vizionar, često neshvaćen od svojih suvremenika, ekscentrik koji je živio u svom svijetu istovremeno znajući prirodne zakone na temelju kojih funkcionira svijet na gotovo mističan način. I zbog toga se i danas njegovim izumima i idejama inspiriraju mnogi znanstvenici i tehnolozi u čitavom svijetu i sigurna sam da će te ideje u budućnosti, poput mnogih drugih kojima se danas svakodnevno koristimo, biti primijenjene", rekla je Mirela Holy.

U prigodnom govoru Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj istaknula je kako za nju Nikola Tesla nije samo izumitelj koji ostavlja bez daha, već genije koji je imao izraženu socijalnu svijest te je bio vođen idejom 'besplatne energije za sve'.

- "Ova ideja je vrlo bliska Ujedinjenim narodima te smatram da svi čujemo Teslinu jeku u inicijativi Glavnog tajnika UN-a koja je bila lansirana prošle godine pod nazivom 'Održiva energija za sve'", rekla je Louisa Vinton. Istaknula je da kao izuzetnog građanina cijelog svijeta mnoge države Teslu mogu s punim pravom prisvojiti kao svoga znanstvenika te je podržala inicijativu imenovanja Teslinog rođendana kao Svjetskog dana izumiteljstva. Počasni član Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da to što je Nikola Tesla bio građanin svijeta uz izume je njegova najveća vrlina. Istaknuo je da Nikola Tesla nikad nije zatajio svoju domovinu Hrvatsku, svoje rodno mjesto Smiljan nedaleko od Gospića, ali niti svoje srpsko porijeklo te je dodao da Tesla ne samo kao znanstvenik nego kao čovjek treba biti uzor mnogima.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović rekla je kako je Nikola Tesla povezao svijet ne samo izumima nego i svojom duhovnošću i humanizmom. Naglasila je da je Udruzi iznimno važna Teslina duhovna ostavština.

- "Tesla je izvor nadahnuća i stvaralaštva za bolju budućnost. Slijedimo li njegova načela biti ćemo na najboljem putu razvoja našeg društva i nastavit ćemo tamo gdje je on stao", rekla je Dragica Mihajlović. Pozvala je sve hrvatske institucije da svaka na svoj način doprinese promociji Nikole Tesle kao znanstvenika, jer smatra da to do sada nije dovoljno učinjeno. I ove godine proslavi obljetnice rođenja Nikole Tesle pridružila se Američka gospodarska komora u Hrvatskoj čija je predsjednica Andreja Doko Jelušić istaknula da Nikola Tesla kao čovjek koji je izmislio 20.stoljeće zaslužan je za sigurnost i udobnost današnjeg života kao i osnove za brzi razvoj tehnologije dvadesetog stoljeća.

- "Čovjek koji je uzbuđenje pronalaska izdigao iznad svakog drugog fizičkog i emotivnog zadovoljstva, doista je stvarao za opće dobro i budućnost", zaključila je Andreja Doko Jelušić.

Na svečanosti su za iznimna postignuća dodijeljene godišnje nagrade 'Nikola Tesla – Genij za budućnost'. Dobitnica godišnje nagrade u kategoriji Kviz znanja i područja fizike i poznavanja lika i djela Nikole Tesle je Marijana Mišić, učenica Srednje škole Sesvete. Godišnju nagradu u kategoriji Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle dobila je Branka Čepuran za projekt Posebni svjetleći suveniri i uporabni predmeti Nikola Tesla. Dobitnik godišnje nagrade u kategoriji Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja je Tino Herljević, student Američkog koledža za management i tehnologiju. Njegov nagrađeni projekt je sustav predajnika i prijemnika koji putem lasera prenosi digitalne podatke.

U razgovoru za portal Hop.hr Marijana Mišić istaknula je kako vjeruje da će njezina godišnja nagrada biti poticaj da se što veći broj mladih ljudi uključi u rad zajednice.

- "Mladima bih poručila da se uključe u razne manifestacije i da što više nauče o životu Nikole Tesle jer će im to biti korisno. Ima puno mladih zainteresiranih za život i rad Tesle samo ih treba potaknuti. Na žalost u našem školstvu ne podučava se dovoljno mlade o njemu. Tesla je za mene genij po svojoj originalnosti i raznolikosti. Svojim talentom sve je postigao i teško da danas možemo zamisliti život bez njegovih izuma. Zbog svoje genijalnosti inspiracija je u raznim područjima znanosti i umjetnosti.Osim što me fascinira svojom genijalnošću fascinira me što je radio za dobrobit čovječanstva", rekla nam je Marijana Mišić.

Mladi inovator Tino Herljević već je treći puta za svoja postignuća dobio godišnju nagradu 'Nikola Tesla – Genij za budućnost'.

- "Nagrada mi je motivacija i još veća želja da se i sljedeće godine kandidiram sa boljim i učinkovitijim izumom. Mladi se mogu ugledati na Teslu jer se nikada nije obazirao na tuđe komentare nego je slijedio svoj cilj i ostvario je ono što je zamslio. Nikola Tesla me fascinira jer je sve izume radio za malog čovjeka, a ne za svoju korist. Nadam se da ću jednog dana kao Nikola Tesla svojim izumima doprinijeti čovječanstvu, a isto tako da neću gledati materijalnu korist nego dobrobit čovječanstva", rekao je za portal Hop.hr, Tino Herljević.

Ovogodišnja trodnevna proslava 157. rođendana Nikole Tesle održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Ivana Vranješ / Hop.hr


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni