Nominacije za Nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost 2013 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Nominacije za Nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost 2013

Objavio Dragica u Događanja · 17/3/2013 13:47:00
Nominacije za Nagradu Nikola Tesla 

Stručni žiri ocijenio je 16. ožujka ove godine projekte pristigle na natječaj za Nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost i kandidate Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli izabrani su finalisti osnovnih i srednjih škola te studenti.

Finalisti Kviza za osnovne škole su: Hrvoje Abramović iz OŠ Nikola Tesla u Zagrebu, Ines Martić i Neva Čubelić iz OŠ dr. Ivan Merz u Zagrebu te Luka Pranjić iz OŠ kralja Tomislava u Zagrebu. Finalisti Kviza za srednje škole su Iva Zelenika i Marija Mišić iz SŠ Sesvete, Matija Bunjko iz Srednje medicinske škole u Zagrebu te Vinko Vorih iz zagrebačke Tehničke škole Ruđer Bošković. Najbolji rezultat studenata imao je Josip Medić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

U kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili suvenira inspiriranog likom i djelom Nikole Tesle ili replike Teslina izuma nominirani su: Ivan Kožar s projektom Muzikalne Tesline zavojnice snage 700 w i projektom Bežičnog punjača za male baterijske uređaje te Branka Čepuran s projektom Posebni svjetleći suveniri i uporabni predmeti Nikola Tesla.

U kategoriji iz područja Teslina proširenog djelovanja (čist planet, zaštita okoliša, korištenje novih obnovljivih izvora energije, edukacija o kreativnosti i inovativnosti) nominirana su čak četiri projekta zbog istog broja bodova dvaju projekata. U ovoj kategoriji nominirani su: Osnovna škola Dubovac s projektom Sustav vježbi iz elektrotehnike i elektronike u svakodnevnici, VIGORAN uslužni obrt s projektom Zelena energija, Tino Herljević s projektom Prijenos podataka laserom i Osnovna škola Sveta Klara s projektom Nikola Tesla je naš učitelj.

Natječaj za prijavu projekata za Nagradu Nikola Tesla bio je otvoren od siječnja ove godine, a Kviz znanja iz fizike i znanja o Nikoli Tesli za učenike osnovnih i srednjih škola te studente održan je u utorak 12. ožujka na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Na kvizu je prisustvovalo više od 90-ak učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a uoči kviza održana je i prigodna svečanost otvorenja kviza.

Na Tekstilno – tehnološkom fakultetu učenicima i studentima obratili su se prodekanica fakulteta Tanja Pušić, potpredsjednica Skupštine grada Zagreba Tatjana Holjevac, direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić te Silvana Svilar ispred Udruge inovatora Hrvatske. Otvorenju Kviza prisustvovali su i predstavnici Grada Zagreba, Grada Gračaca te mnogi znanstvenici i inovatori.

Član udruge prof.dr. Mladen Martinis upoznao je prisutne s inicijativom osnivanja Instituta Nikole Tesle u Zagrebu u suradnji s znanstvenicima i inovatorima iz Beograda i Brazila, dok je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović pozvala Hrvatski sabor i prisutne da podrže inicijativu proglašenja 10. srpnja Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj prije proglašenja 10. srpnja Međunarodnim danom izumiteljstva u UN-u. Ovu inicijativu UN-u je također uputila Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, a potporu su joj dali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, hrvatski predsjednik Ivo Josipović te predstavnica UN-a Louisa Vinton.

Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost pobjednicima će biti dodijeljena 10. srpnja ove godine na svečanoj proslavi rođendana Nikole Tesle - večeri Tesla & friends koja će se već tradicionalno održati u zagrebačkom hotelu Esplanada.


 <Slike


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni