Dani Nikole Tesle 27.-29.01.2015. - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Dani Nikole Tesle 27.-29.01.2015.

Objavio Dragica u Događanja · 27/1/2015 09:44:00
Dane Nikole Tesle već tradicionalno organizira Tehnički muzej u Zagrebu. Ove će se godine oni održati od 27. do 29. siječnja. Prvog dana događanja, 27. siječnja u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla predavanje s pokusima pod nazivom „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“ održat će viši kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin. „Od automata do robota“ naziv je predavanja kojeg će 28. siječnja održati viša kustosica Muzeja nauke i tehnike iz Beograda. Sva predavanja počinju u 18 sati, a ulaznice se mogu rezervirati na blagajni muzeja. Dani Nikole Tesle ove su godine i svojevrsni uvod u Noć muzeja koja je pod nazivom „Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um“ posvećena upravo geniju i nacionalnom velikanu Nikoli Tesli.  
U sklopu ove manifestacije kojom se obilježava obljetnica Tesline smrti, Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost 29. siječnja će šestu godinu zaredom svečano otvoriti natječaj za Godišnju nagradu „Nikola Tesla - genij za budućnost“, a održat će se i zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Percepcija fenomena Nikole Tesle“.
 
Utorak, 27. siječnja 2015, 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla)

Predavanje: Renato Filipin, viši kustos, NIKOLA TESLA – IZUMITELJ S POGLEDOM U BUDUĆNOST (predavanje uz pokuse)

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojnim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.
 
Srijeda, 28. siječnja 2015, 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Predavanje: Zorica Civrić, viša kustosica, OD AUTOMATA DO ROBOTA

Polazeći od sebe kao „stroja sa samodjelovanjem“ i pitajući se „ako bi bila istina da smo mi automatski strojevi, zašto se onda ne potruditi da konstruiramo jedan takav stroj?”, Tesla je otkrio da bi takav stroj morala da utjelovljuje glavne dijelove koji karakteriziraju jedno inteligentno biće. Nakon ovog otkrića počeo je već 1893. godine da konstruira prve daljinski upravljane uređaje ili „automate“ kako ih je nazvao. Rad u oblasti daljinskog upravljanja prirodni je nastavak, pa i sastavni dio njegovog rada u području bežičnog prijenosa energije. Prvu patentnu prijavu iz ovog područja podnio je tek 1898. Potom je svoj pronalazak usavršavao i objasnio široku mogućnost njegove primjene. Time je dao doprinos formuliranju teorijske osnove automatske kontrole i otvorio put razvoju robotike.
 
Četvrtak, 29. siječnja 2015.

SVEČANO OTVORENJE NATJEČAJA ZA GODIŠNJU NAGRADU „NIKOLA TESLA-GENIJ ZA BUDUĆNOST“ I PANEL DISKUSIJA „PERCEPCIJA FENOMENA NIKOLE TESLE“

Pozivamo vas 29. siječnja ove godine s početkom u 18 sati da nam se pridružite na tradicionalnim Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu. U sklopu ove manifestacije kojom se obilježava obljetnica Tesline smrti, Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost 29. siječnja će šestu godinu zaredom svečano otvoriti natječaj za Godišnju nagradu „Nikola Tesla - genij za budućnost“, a održat će se i zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Percepcija fenomena Nikole Tesle“.
O percepcijama i kontroverzama koje se vežu uz ovog genija te nepoznatim detaljima iz njegova života na panelu će govoriti dr.sc. Ivan Šimatović, neovisni istraživač,  prof.dr.sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta Ruđer  Bošković u Zagrebu, prof.dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu te bivša kustosica Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Moderator panela je prof.dr.sc. Božo Skoko.
 
PANEL RASPRAVA „PERCEPCIJA FENOMENA NIKOLE TESLE“ I OTVARANJE NATJEČAJA ZA GODIŠNJU NAGRADU „NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST“ NA DANIMA NIKOLE TESLE

Organizator: Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost
Partner: Tehnički muzej u Zagrebu 
Datum: 29. siječnja 2015. godine
Mjesto održavanja: Tehnički muzej u Zagrebu, Savska cesta 18
Voditeljica programa: Maja Priselac
Moderator panela: prof.dr.sc. Božo Skoko
Vrijeme održavanja: 17:50h Akreditiranje sudionika
18:00h Početak programa
Ulaznica: na blagajni muzeja

PROGRAM 29. siječnja 2015.

17:55 Video: Free energy
 • izvode: Luminaries i Aishah 
18:00 Uvodni govor voditeljice
18:05 Pozdravni govori 
 • Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu,
 • Don Markušić, predsjednik Azijsko-Pacifičke gospodarske komore u Hrvatskoj
 • Mirela Holy, zastupnica u Hrvatskom saboru 
18:15 Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2014. godini
18:20 Službeno otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za
            budućnost“
 • dr.sc. Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika
18:25 Panel diskusija: “Percepcija fenomena Nikole Tesle“ 
 • Moderator: prof.dr.sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Panelisti:

 • dr.sc. Ivan Šimatović, neovisni istraživač, 
 • prof.dr.sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu,
 • prof.dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, 
 • prof.dr.sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, 
 • Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni