Otvoren 13.natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla-Genij za budućnost u sklopu Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Otvoren 13.natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla-Genij za budućnost u sklopu Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 26/1/2022 12:27:00
NA DANIMA NIKOLE TESLE OTVOREN NATJEČAJ ZA GODIŠNJU NAGRADU NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST
 
U Tehničkom muzeju u Zagrebu u sklopu održavanja Dana Nikole Tesle 25. siječnja 2022. otvoren je ovogodišnji natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“.
Natječaj za ovu glasovitu nagradu otvoren je trinaestu godinu zaredom u tri kategorije, u kategoriji Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenoj djeci i mladima te u kategorijama Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Natječaj je otvoren prigodnim programom iz kojeg izdvajamo panel raspravu pod nazivom „Pametni gradovi“ u kojoj se raspravljalo o tome koji su alati i projekti predviđeni, a koji će dugoročno utjecati na područje infrastrukture te načina razmišljanja i ustaljenih navika života građana na nacionalnom nivou te kako možemo poboljšati i pojednostaviti život građana pomoću pametnih integriranih rješenja u infrastrukturi, hrani, zelenoj gradnji, zaštiti okoliša, a predstavljeni su neki od projekata i planova koncepata održivog gospodarskog razvoja gradova u Republici Hrvatskoj.
U panel raspravi su sudjelovali Ružica Lončar, profesorica I. tehničke škole Tesla u Zagrebu,  Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK i mr. sc. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj.
 
Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske  prigodnim govorima obratili su se izaslanik  gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo,  ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, gospodin Ivan Ivanković, ravnateljica Tehničkog muzeja „Nikola Tesla, gospođa Markita Franulić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu ,prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, znanstvena suradnica, profesorica na Visokom učilištu RIT Croatia, dr.sc. Evelina Miščin, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore-Komore Zagreb, gospodin Vitomir Klasić te izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj mr.sc. Andrea Doko Jelušić. Događanju su prisustvovali i tajnik Udruge inovatora Hrvatske ,gospodin Matija Žugec, Zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba, profesor, dr.sc. Viktor Gotovac i drugi uvaženi gosti. Program događanja uspješno je po 13 put organizirala Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost predvođena predsjednicom Udruge gospođom Dragicom Mihajlović.
Ovogodišnji Dani Nikole Tesle, koje već tradicionalno organizira Tehnički muzej Nikola Tesla povodom obljetnice Tesline smrti, nude prigodan program i u ostalim danima trajanja manifestacije. U srijedu 26. siječnja u 17 sati će biti održano predavanje Renata Filipina iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla pod nazivom „Ostavština Nikole Tesle“, a u 18 sati predavanje Darka Žubrinića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu o školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj. U četvrtak 27. siječnja u 18 sati na rasporedu je predavanje Milivoja Uroića s Instituta Ruđer Bošković pod nazivom „Kako izgledaju napon i struja?“, a 28. siječnja u 18 sati predavanje „Divovske iskre, umjetni potresi i mjerenje Zemljina  pulsa“ Matka Glunčića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U subotu 29. siječnja u 10 sati bit će održana video prezentacija dramske izvedbe s radionice Tajna Nikole Tesle.
Više o natječaju za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ pogledajte na web stranicama istoimene udruge http://www.unt-genius.hr/, a više o programu ovogodišnjih Dana Nikole Tesle na web stranicama Tehničkog muzeja Nikola Tesla https://tmnt.hr/hr-hr/
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni