EDUKATIVNA RADIONICA „KAKO POVEĆATI KREATIVNOST I INOVATIVNOST SVAKOG POJEDINCA“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

EDUKATIVNA RADIONICA „KAKO POVEĆATI KREATIVNOST I INOVATIVNOST SVAKOG POJEDINCA“

Objavio Dragica u Događanja · 3/3/2015 15:17:00
  BOJE VAŠE OSOBNOSTI

Održana radionica kako bojom i crtom povećati kreativnost 
Oslobađanje kreativnog potencijala uz pomoć boje i crta bila je tema edukativne radionice održane 3. ožujka ove godine u sklopu ciklusa predavanja s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti kod pojedinaca koje organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Radionicu je održala Martina Kosec, profesorica likovne kulture i urednica knjige Izvornik fraktalne mudrosti.
Sudionike radionice Martina Kosec upoznala je s metodom fraktalnog crteža. Riječ je i metodi art terapije koja se temelji na istraživačkom radu ruske kliničke psihologinje i obiteljske terapeutkinje Tatjane Zakirovne Polujahtove, autorice ove metode, prvi puta predstavljene 1991. godine na seminaru na kojem se govorilo o zalihama neiskorištenih ljudskih mogućnosti i na koji način ih ostvariti.
Kosec je sudionicima objasnila kako se metoda crtanja fraktala temelji se na spontanom crtanju linijama i bojanju crteža. Crta se zatvorenih očiju, a boje se biraju intuitivno. Forma fraktala, vrsta crta i boje koriste se kao sredstvo poboljšanja emocionalno-psihičkog i fizičkog stanja čovjeka te razvoja kreativnih sposobnosti.
„Svaka boja zadužena je za određeno područje u životu, a postizanjem harmonije boja na papiru omogućujemo da se harmonija očituje i u našem životu. Čovjek koji crta fraktale postaje kreativan u bilo kojem poslu kojeg radi i svakodnevnom životu“, rekla je Kosec naglasivši posebnu vrijednost ove metode kod djece kojima pomaže da se lakše izražavaju u različitim područjima djelovanja.
Polaznici su na radionici otkrili i vlastiti kreativni potencijal na temelju dijagnostičkog fraktala kojeg su ondje i izradili.
Inače, metoda fraktalnog crteža namijenjena je psiholozima, učiteljima, umjetnicima, defektolozima, ali i svima koji uživaju u inovacijama, crtanju i osobnom razvoju bez obzira na životu dob.


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni