07/2010 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Proslavljen 154. rođendan Nikole Tesle

Objavio Dragica u Događanja · 10/7/2010 09:45:00
Prvom Dodjelom godišnjih nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost, okruglim stolom o Tesli i prigodnim programom u Zagrebu je 9. srpnja u hotelu Esplanade proslavljen 154. rođendan hrvatskog nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle u organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.


Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost podijeljene su u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagradu je dobila Željka Vuković, učenica OŠ Kralja Tomislava iz Zagreba, zagrebačka tvrtka Dok – Ing nagradu je primila za električni automobil u kategoriji Inovativnog izuma i proizvoda, a u kategoriji proširenog Teslinog djelovanja nagradu je dobila Umjetnička organizacija plesnog studija Svjetlost u pokretu za dječju ekološku predstavu Mudra šuma, zeleni čovjek, Čović i gospođa Ambrozija.

O Tesli prije i danas na Okruglom stolu govorili su ugledni znanstvenik Davor Pavuna, beogradski novinar i publicista, autor 20-ak djela o Nikoli Tesli Aleksandar Milinković, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin te profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Velimir Srića. Zanimljivost večeri bilo je i otkriće Aleksandra Milinkovića koji je prije nekoliko mjeseci saznao za formular američkog ureda za emigraciju na kojem je Tesla naveo kao datum svog rođenja 15. lipanj, a ne 10. srpanj 1856.

Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost podijelila je i povelje svojim počasnim članovima znanstveniku Davoru Pavuni, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, sveučilišnom profesoru Velimiru Srići, docentu na Fakultetu političkih znanosti Boži Skoki, predsjedniku Američke gospodarske komore u Zagrebu Donu Markušiću i ostalim počasnim članovima koji su, kako navodi predsjednica Udruge, izuzetno pomogli radu Udruge. Počasnu povelju primila je i najmlađa štovateljica Nikole Tesle, jednoiplgodišnja Sara Tesla iz Rijeke koja je među prvim riječima izrekla upravo Teslino ime.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović stotinjak prijatelja i štovatelja Nikole Tesle okupljene u Esplanadi pozdravila je nakon predstavljanja odjevnih predmeta i protokolarnih darova pod nazivom Tesla – genius for the future, čija je i dizajnerica. Riječ je o zaštićenom brendu za koji je primila brojne nagrade u Hrvatskoj i svijetu. Dizajn odjeće i protokolarnih darova početak je njenog rada usmjerenog promicanju i veličanju Nikole Tesle.

Večer znanosti, umjetnosti, inovativnosti i kreativnosti glazbom su uljepšali operna pjevačica Nikolina Korečić i pijanist Ivan Pernicki, a odličnom predstava kazališta Tvornica lutaka pod nazivom Radio Tesla u režiji Marija Kovača završena je večer Tesla & friends.


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni