10/2011 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost na danima ARCE 2011

Objavio Dragica u Događanja · 13/10/2011 10:36:00
Ovogodišnja 9. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2011 održala se od 13. do 15. listopada 2011. godine u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske,  a u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U okviru izložbe održana je i 2. konferencija INOVACIJAMA DO KONKURENTNOSTI.
Udruga Nikola Tesla- genij za bududnost prepoznala je značaj ove izložbe i sajma inovacija te je i ove godine sudjelovala na izložbi sa svojim aktivnostima.
Na izložbenom prostoru Udruga Nikola Tesla –genij za bududnost se predstavila kroz tri projekta. Prvi je Kviz znanja iz područja fizike i poznavanja lika i djela Nikole Tesle, za koju je nagradu „Nikola Tesla-genij za budućnost“ dobila Sunčica Beloševid, učenica Klasične gimnazije.
Drugi je Kreativni inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle. Za svoj projekt ''Tesla u skulpturi'' gospodine Pero Jelisid je u ovoj kategoriji dobio nagradu Udruge Nikola Tesla-genij za budućnost.
Na sajmu se također predstavio projekt „Teslin san“ izvan konkurencije, a kao ideja da se Tesla prezentira u umjetnosti gdje je svoje skulpture i medalje s likom Tesle izložio već spomenuti kipar, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.
U sklopu projekta „Teslin san „ svoje je radove, torbe s logotipom Nikole Tesle, marame, kravate, protokolarni program pod nazivom „Tesla-Genius for the Future“ izložila je dizajnerica, Dragica Mihajlović, također dobitnica brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad.
Kao dio projekta „Teslin san“ svoje je viđenje Tesle na platnu upriličila i slikarica Vesna Mlinar koja je ujedno osmislila i sam projekt „Teslin san“.
Tredi je projekt, projekt iz Teslinog proširenog djelovanja, u okviru kojeg je učenik 2. razreda XV Gimnazije iz Zagreba, Tino Herljević prezentirao svoj projekt Solarni tracking sustav za precizno zračenje, za koji je također višestruko nagrađivan,  a ujedno mu je i dodjeljena nagrada Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.
Ovu izložbu inovacija od međunarodnog značaja svečano je otvorila gospođa Tihana Kraljić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u četvrtak 13. listopada 2011. godine. Cijela izložba je bila pod visokim pokroviteljstvom Jadranke Kosor, predsjednice Vlade Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Službene nagrade ARCA 2011. dodjeljivao je međunarodni ocjenjivački sud ARCA 2011 sastavljen od istaknutih znanstvenika i stručnjaka u području primjene znanja i inovativnog stvaralaštva.
Između svih vrijednih nagrađenih, međunarodni ocjenjivački sud ARCA 2011. dodijelio je i nagradu kiparu, gospodinu Peri Jelisidu , za projekt “Tesla u skulpturi“, te učenici Klasične gimnazije, Sunčici Belošević za postignuto znanje na kvizu o Tesli. Tino Herljević je dobio najveće priznanje predstavnika Ruske akademije znanosti za inovaciju „Solarni tracking sustav“.

Važnost ARCE 2011. leži i u ostvarenim kontaktima Udruge Nikola Tesla –genij za budućnost, gdje se Udruga povezala sa sličnim subjektima u cilju stvaranja mreže istomišljenika sa svrhom još bolje suradnje, a onda i promocije znanja, kreativnosti, inovativnosti iz svih kategorija djelovanja čovjeka, a posebice onima kojima se bavio i sam Tesla.


Nova imena u vodstvu udruge

Objavio Dragica u Događanja · 1/10/2011 10:30:00
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni