07/2017 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

U Zagrebu obilježena 161. obljetnica Teslinog rođenja i Dan Nikole Tesle

Objavio Dragica u Događanja · 13/7/2017 08:58:00
U Zagrebu obilježena 161. obljetnica Teslinog rođenja i Dan Nikole Tesle

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen četvrti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja stručnjaka, polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, predavanje u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“, koncert Ane Rucner i kazališnu predstavu Tesla Anonimus.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja svečano su uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Na svečanom događanju okupljene uglednike iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske, veleposlanike SAD-a i Indije te predstavnike drugih veleposlanstava pozdravili su Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Ivan Bračić, predsjednik udruge inovatora Hrvatske i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost ove je godine osmu godinu zaredom dodijeljena u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Janu Pršle, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Kosilica na daljinsko upravljanje“ dobio je mladi inovator iz Požege Zlatko Dražić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt „Pametna kluba“, 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša.

U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije. O temi „Inspirirani Teslom: doprinos i otkrića novih tehnologija u zaustavljanju klimatskih promjena i zaštiti okoliša“ govorili su stručnjaci, prof.dr.sc. Velimir Abramović, doc.dr.sc. Marin Vuković, dr.sc. Ivan Šimatović i Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o.. dok su učenici zagrebačkih škola i fakulteta Ivan Pražetina, Filip Gojković, Matilda Prekpaljaj i Jan Pršle sudjelovali u panelu pod nazivom „Inspirirani Teslom“. U programu su izvedene i dvije autorske skladbe nastale povodom ove obljetnice Teslinog rođenja, skladba Beyond Visible Romana Sole i Život noćnog leptira Ljerke Končar-Gamulin i Zrinke Čupić.

Već tradicionalno 10. srpnja položeno je i cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Duško Ljuština, predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković. Tom prilikom izveden je i tradicionalan performans puštanja bijele golubice kao simbola Nikole Tesle i Teslinih poruka.

Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je 9. srpnja predavanjem o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu i koncertom Ane Rucner na Bundeku, a 10. i 11. srpnja u kazalištu Gavella izvedena je hvaljena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića.

Zadnjeg dana manifestacije održana je konferencija Tesla u Zagrebu na kojoj su održani panel diskusija i predavanja na temu „Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma“. U panel diskusiji koju je moderirala Mirela Holy sudjelovali su prof.dr.sc. Mladen Martinis, dr.sc. Ivan Šimatović, prof.dr.sc. Velimir Abramović i doc.dr.sc. Marin Vuković. Predavanja su održali poduzetnici i inovatori Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix i Tomislav Boško, direktor tvrtke DOK-ING Automotiv. U uvodnom dijelu predavanja predstavljen je projekt razminiravanja Teslinog rodnog Smiljana.
Povodom ovogodišnje manifestacije Tesla&friends inicijatorica događaja i predsjednica UNT-a poručila je: „U cijelom svijetu, pa tako i našoj domovini, znanje i inovacije su snaga koja pokreće cijelo društvo. Zadaća svih nas jest podržati postojeće i potaknuti nove znanstvene i inovacijske procese u Hrvatskoj, kako god to znamo. Jedan od načina jest i slaviti i promovirati velikane koji nam i danas mogu biti uzori. Sretna sam jer su iza mene i Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost stali mnogi, podržali naš rad i organizaciju ove manifestacije na čemu vam svima od srca zahvaljujem.“

Ovogodišnja manifestacija Tesla&friends održavala se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba, Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb te pod pokroviteljstvom i u partnerstvu s Gradom Zagrebom.


Zagrebačke Fontane u liku Nikole TesleTehnički muzej Nikola Tesla:
    

Koncert Ane Rucner na Bundeku:
      

Polaganje cvijeća na spomenik Nikoli Tesli i puštanje bijele golubice:
  <- kliknite na sliku za pregled svih slika

Svečana večer u hotelu Esplanade:
 <- kliknite na sliku za pregled svih slika

Međunarodna\nkonferencija „Tesla u\nZagrebu2017“-Tema konferencije: „Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma“!
  <- kliknite na sliku za pregled svih slika

Iz medija:


TRODNEVNA MANIFESTACIJA „TESLA&FRIENDS 2017"

Objavio Dragica u Događanja · 4/7/2017 18:12:00
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni