06/2023 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Obilježavanje obljetnice rođenja Nikole Tesle od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 21/6/2023 10:27:00
U povodu 167. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 10. nacionalnog  dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija od 9. do 11. srpnja ove godine Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizira tradicionalnu zagrebačku manifestaciju Tesla&friends.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu s početkom u 12 sati bit će održan program demonstracije Teslinih pokusa. Istog dana na zagrebačkim fontanama već tradicionalno bit će projiciran lik Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća. U programu sudjeluju predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba te  glazbenik  Lav Novosel, a bit će dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na  edukativnim kreativnim radionicama u organizaciji Udruge. Program će završiti performansom „Tesline bijele golubice“.

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Nacionalnog dana Nikole Tesle održava se dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nominirani su Marijela Drvoderić i Leona Kovač, učenice Srednje škole Čakovec i Luka Klaić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su Zlatko Šakić za projekt „Sklopive električne saonice „Unique 1“, Damir Rogoz za projekt „Elektroničko upravljani krilni servomotor parne turbine“ i Tin Stanišak za projekt „Pneumatski sustav za vježbanje brzine reakcije u borilačkim sportovima“, dok su u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani kandidati Dragica Jerkov za projektEko - Lika GREENNovation – dušično organsko gnojivo od sirove vune“, Frano Zanki za projektPlutajući nepotopivi objekt koji se ne ljulja na morskim valovima“ te Jakov Baleta za projekt „Objedinjeni model za simulaciju kaljenja vodenim sprejem“.
 
Po prvi puta u sklopu svečanosti obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja ove će godine u Hotelu Esplanade biti dodijeljena i  Nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje. Nagrada je dio projekta „Jačanje kapaciteta OCD-a kod upravljanja kriznih situacija i etičnog poslovanja“ koji Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost provodi u suradnji s Hrvatskom zajednicom inovatora i Centrom za razvoj osobnih potencijala Mentis s ciljem promocije i poticanja etičnog poslovanja i djelovanja na području Republike Hrvatske.

Nominirani za nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje su  Dorotea Effenberger, predsjednica Uprave i vlasnica zagrebačke tvrtke Tahograf d.o.o, Darko Matt Sertić, vlasnik i direktor tvrtke Applied Ceramics, Stjepan Orešković, sveučilišni profesor, istraživač na međunarodnim znanstvenim projektima, većinski vlasnik M+ Plus Grupe te Toni Milun, osnivač i vlasnik tvrtke Milun savjetovanje d.o.o.

Svečanost obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja glazbenim nastupom obogatit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel.

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostoru Društva arhitekata Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Voda – temelj života“. Na konferenciji sudjeluju Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, doc. dr. sc. Vlatka Stupalo, članica Zavoda za vodni promet na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Turalija, vlasnica GREENiKA – poslovno savjetovanje, izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Penić, profesorica Medicinske škole Karlovac, Ruža Grgurev, upraviteljica zadruge Pesla, dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije na Veleučilištu  Edward Bernays, Ružica Lončar, profesorica  geografije i Lovorka Postružin, doktorica medicine.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane. Za sudjelovanje na demonstraciji Teslinih izuma u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja.

Potporu organizaciji ovogodišnje manifestacije Tesla&friends dali su pokrovitelji: Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan JandrokovićMinistarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Institut Ruđer Bošković, Transparency International Hrvatska te  RIT Croatia.

Medijski pokrovitelji: Večernji list, TV Zapad i OTV
   
Održana edukativna kreativna radionica Brze dizajnerske interpretacije

Objavio Dragica u Događanja · 7/6/2023 10:28:00
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni