Otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla-Genij za budućnost2018“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla-Genij za budućnost2018“

Objavio Dragica u Događanja · 1/2/2018 15:50:00
 Otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost“

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u utorak 30. siječnja u okviru Dana Nikole Tesle, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić svečano je otvorio natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost“, a održana je i panel diskusija pod nazivom „Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama“.

Natječaj za ovu renomiranu godišnju nagradu otvoren je devetu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Svi zainteresirani prijaviti se mogu do 1. ožujka ove godine.

Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli održat će se 7. ožujka, a finalno testiranje 4. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Nagrada „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ bit će dodijeljena već tradicionalno 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu u okviru manifestacije „Tesla&Friends“ kojom će se i ove godine obilježiti Dan Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacija i obljetnica rođenja Nikole Tesle.

U prigodnom programu otvorenja natječaja u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ okupljene su pozdravili viši kustos Muzeja Renato Filipin, Mirela Holy, Ivanka Sluganović, ravnateljica I. tehničke škole Tesla u Zagrebu, a  voditeljica programa Ljiljana Vinković prezentirala je i rad Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2017. godini.

Otvorenje natječaja zaključeno je panel diskusijom „Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama“ koju je moderirala Danijela Pustahija Musulin iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a sudjelovali su profesori strukovnih škola Olga Kolobarić, dipl. ing. tekstilne tehnologije, Branka Kožuh, dipl. ing. tekstilne tehnologije te Romana Bogut, dipl. ing. elektrotehnike i Miroslav Osrečki, inž. elektrotehnike. Motiviranje učenika na inovativan rad i potpora pri realizaciji inovativnih ideja, više tehničke kulture u nastavi, više informacija o velikanima poput Nikole Tesle samo su neki od zaključaka rasprave u koju su se aktivno uključili i uzvanici. Okupljeni su se složili da je sadašnji obrazovni sustav neprimjeren novom vremenu i današnjim generacijama, a moderatorica panela poručila je kako mlade treba odgajati po uzoru na Teslino djelovanje i uz poruku vidi, zamisli, napravi.Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni