06/2022 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Manifestacija Tesla&friends2022, Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle, od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 19/6/2022 11:12:00
Manifestacija Tesla&friends2022,
Obilježavanje 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle, od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

U povodu 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle od 9. do 11. srpnja ove godine Udruga Nikola Tesla – Genij uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizira tradicionalnu manifestaciju Tesla&friends.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu s početkom u 12 sati bit će održan program demonstracije Teslinih pokusa, a u večernjim satima od 19 do 20 sati multidisciplinarna predstava „Magnetsko polje igre“. Istog dana na zagrebačkim fontanama već tradicionalno će biti projiciran lik Nikole Tesle. Kao uvod u manifestaciju Tesla&friends u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ moći će se već 8. srpnja u večernjim satima pogledati predstava „Magnetsko polje igre“.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća u kojem će sudjelovati predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, glazbenici Lela, Lucia i Joe Kaplowitz, a bit će dodijeljene i nagrade školarcima – mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge. Program će završiti performansom „Tesline bijele golubice“.

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića te Lele Kaplowitz i Joea Kaplowitza u sklopu svečanog programa održat će se i kratka panel rasprava na temu Pametni i inovativni gradovi. U raspravi će sudjelovati Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, mr. sc. Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel-Tom, Ana Marija Sanader iz  tvrtke Kristalna ideja i Snježana Turalija,  GREENiKA poslovno savjetovanje.

Panel rasprava u Esplanadi uvod je u ovogodišnju konferenciju Tesla u Zagrebu koja će se na temu Pametni i inovativni gradovi održati 11. srpnja od 10 do 16 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Na konferenciji će sudjelovati Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, predstavnik grada Zagreba, a izlaganja će održati dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ana Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja d.o.o., Snježana Turajlija vlasnica obrta GREENiKA poslovno savjetovanje, izv. prof. dr. sc. Maja Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i  mr. sc. Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel-Tom. Nakon prigodnih izlaganja na konferenciji će biti održana i panel rasprava na temu „Održivim gospodarenjem do čistog okoliša Grada Zagreba“ u kojoj će sudjelovati Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, Jagoda Divić, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori , Ivan Jurešič iz tvrtke Ponikve eko otok Krk, predstavnik Grada Zagreba i izv. prof. dr. sc. Maja Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu) otvorena su i besplatna za građane. Sudjelovanje na predstavama u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ potrebno je najaviti na adresu e-pošte marijo.zrna@tmnt.hr, a za sudjelovanje na demonstracijama Teslinih pokusa potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni muzeja.

Pokroviteljstvo organizaciji ovogodišnje manifestacije Tesla&friends dali su Predsjednik Hrvatskog sabora, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb, Hrvatska gospodarska komora-Komora Zagreb, RIT Croatia, Institut Ruđer Bošković, Turistička zajednica Grada Zagreba, a medijsko pokroviteljstvo dali su Večernji list, TV Zapad i OTV
 Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni