Nepoznati Tesla - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Nepoznati Tesla

O Nikoli Tesli

  Prava i potpuna slika o Teslinim otkrićima, izumima i konstrukcijama, teško da se može dobiti bez uvida i istraživanja u sve ono što je on zapisao, pribilježio i nacrtao. Arhiv u muzeju Nikole Tesle u Beogradu sadrži velik broj podataka o tome čime se Tesla bavio. I 70 godina nakon njegove smrti, znanost nije detaljno istraživala ovaj arhiv. Stoga, nije neobično što današnji znanstvenici, sveučilišni profesori i studenti vrlo malo znaju o Tesli i negiraju svaku temu ili informaciju vezanu za podatke iz arhiva Muzeja Nikole Tesle. Kako bi se u potpunosti shvatio njegov rad, neophodno je početi ozbiljno s istraživanjima Tesline ostavštine.

1. U Teslinu čast jedan je krater na strani Mjeseca nevidljivoj sa Zemlje nazvan njegovim imenom.

2. Tesla - preteča mnogih važnih otkrića i izumaTesline “izgubljene” Nobelove nagrade za fiziku


(Izvor:Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić)
 
3. Teslina golubica

 • Postoji zanimljiv podatak o Teslinoj ljubavi prema jednoj golubici. Tesla je hranio nekolicinu golubova, među kojima se isticala njegova ljubimica, bijela golubica sa svijetlosmeđim pigmentom na vrhovima krila. Prema Johnu O’Neillu, autoru jedne Tesline biografije, izumitelj je tu golubicu volio više od ikoga. Tesla o golubici: “Ta je golubica bila radost moga života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije bilo važno. Dok sam je imao, imao sam i svoj životni cilj. A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao u krevetu i kao i obično rješavao neke probleme, uletjela je kroz otvoren prozor i stala na moj stol. Znao sam da sam joj potreban. Gledao sam je i znao sam da mi želi reći da će umrijeti. A onda, kad sam to shvatio, vidio sam svjetlo u njezinim očima, snažan snop svjetlosti”.

4. Jedan dio života bio je vegetarijanac

 • John J. O’Neill u Teslinoj biografiji „Nenadmašni genije“ govori: “U zrelim godinama, Tesla je odbacio mesnu prehranu. Zamijenio ju je ribom... Kasnije je skoro potpuno izbacio ribu i prešao na vegetarijansku prehranu.”  

 • Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdane prehrane. Još 1900. godine rekao je: “Svakako je važnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna točka za odricanje od uvriježenih barbarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i tjelesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, su isplativije od mesa i bolje za duševno i tjelesno zdravlje… Trebamo napraviti potpuni rez po načinu prehrane. Sva ostala promišljanja (filozofa) o hrani su nepotrebna.”
 
5. Teslino zračenje i kozmičke zrake

 • Jedna od neriješenih zagonetki Teslinih fizikalnih istraživanja odnosi se na Teslino zračenje. On je upotrebljavao termin radiations tijekom više od 40 godina i to je bilo jedno od njegovih glavnih preokupacija u 20. stoljeću. Otkriće Teslina zračenja sam je Tesla smjestio u 1897. godinu (Nikola Tesla, Tesla Maps our electrical future - by H. Winfield, SECOR for Science and Invention 17. Nr.12, April 1930.). Nekoliko godina kasnije prijavio je patent u kojem je predložio metodu korištenja Teslina zračenja. (US Patent 685958 - Patented 05. November 1901.).

 • Tesla je smatrao da bi se golema energija kozmičkih zraka koje stalno zapljuskuju Zemlju mogla iskoristiti kao ekološki čist izvor energije za čovječanstvo. Sam Tesla kaže: “Istraživanje kozmičkog zračenja vrlo mi je bliska tema. Prvi sam otkrio te zrake i prirodno je da ih osjećam kao vlastitu krv i meso… Takav će izvor posvuda dostupne energije riješiti mnoge probleme s kojima je suočena ljudska rasa. Reći ću vam na najopćenitiji način: kozmička zraka ionizira zrak, oslobađajući mnogo naboja-ione i elektrone. Ti se naboji zarobljavaju u kondezatoru koji je namijenjen pražnjenju kroz strujni krug motora.” (Izvor: Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić)
  
6. Sve je moralo biti djeljivo s brojem tri

 • “Sve moje ponavljanje, radnje ili operacije morale su biti djeljive s tri, a ako bih pogriješio, počeo bih od početka, čak i ako bi mi za to trebalo nekoliko sati.” (Izvor: Moji pronalasci, autobiografsko djelo Nikole Tesle)

 • “Kada bi samo znali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada bi imali ključ svemira.”
Nikola Tesla
 
7. Tesla je vježbao samosvladavanje, kontrolu uma

 • Uspjeh Tesla može zahvaliti svom vježbanju još u djetinjstvu. Vizualizacija i samosvladavanje pomogle su mu u svim njegovim pronalascima i izumima. Evo što o tome Tesla kaže u svom autobiografskom djelu “Moji pronalasci": 

 • Tako sam nesvjesno razvijao, kao sam smatrao, novu metodu oživljavanja pronalazačkih zamisli i ideja koja je radikalno suprotna čistom eksperimentiranju, a po mom mišljenju, i mnogo brža i djelotvornija. Moja metoda je drukčija. Ne žurim se započeti s praktičnim poslom. Kad mi se javi ideja, odmah je u svojoj mašti počinjem graditi. Mijenjam konstrukciju, usavršavam je i već je u mislima pokrećem. Tako mogu brzo razviti i usavršiti zamisao, a da ništa ne dodirnem.”

 • “Jednom zgodom došao mi je u ruke roman Abafi (Sin Abe) dobro poznatog pisca Josike. To je djelo na neki način probudilo moju uspavanu snagu volje i ja sam počeo vježbati samosavladavanje. U početku se moja odluka topila kao travanjski snijeg, ali ubrzo sam svladao svoju slabost i osjetio užitak kao nikada prije - činio sam što sam htio. Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. U početku morao sam potiskivati moje želje i tako su se postupno želja i volja poistovjetile.“
8. Kontroverze o Teslinu izumu “zraka smrti” (Polje smrti)

 • Tesla je 1933. godine u jednom razgovoru s novinarima izjavio da radi na novoj vrsti generatora za proizvodnju zračenja svih vrsta, najveće jakosti. Njegov izum imao je svojstva “zraka smrti”, ali o principu rada toga izuma nije govorio. Za vrijeme ručka u čast njegova rođendana 1938. godine u hotelu New Yorker, Tesla je ukratko opisao svoju zamisao bežičnog prijenosa električne energije i “zraka smrti”. ( Izvor: Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić.)

 • „Proizvodnja zraka sile, koje su slične “zrakama smrti” uključuje 4 električna uređaja. Mogu se koristiti za prijenos energije, ograničenje jedino zbog zakrivljenosti površine zemlje. Iz ovog vidimo prvi put da su proizvodnja zraka smrti i proizvodnja energije za bežični prijenos zasnovane na sličnom efektu ili sličnom osnovnom principu.“ (Izvor: arhiv Muzeja Nikole Tesle; Zorica Civrić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike, Beograd)

 • Tesla je od svog oca naslijedio duboku odbojnost prema ratu. Stoga je u raznim trenucima nadahnuća, cijeloga života predlagao tehnološke načine kojima bi se zaustavili ratovi. Tesla je izjavio da će “zrake smrti” onemogućiti rat opskrbljujući svaku zemlju nevidljivim Kineskim zidom. Tesla je razmišljao o miroljubivim primjenama svojih zraka, a jedna od njih bila je bežični prijenos struje na velike udaljenosti. Pitanje je li Teslina ideja ikada ozbiljno shvaćena još uvijek je stvar nagađanja. Većina današnjih stručnjaka njegovu ideju smatra neizvedivom.

 • O izvedivosti ideje može se otkriti isključivo ozbiljnijim pristupom i proučavanjem arhiva muzeja Nikole Tesle.


9. Teslin oscilator

 • Poznato je da je Tesla radio eksperimente s rezonantnim vibracijama. Princip je bio jednostavan s obzirom na to da je još tada Tesla shvatio da sve u svemiru, pa i svaka molekula na Zemlji, vibrira na određenoj frekvenciji. Pomoću svog vibracijskog uređaja, koji je usavršio 1897. godine, mogao je tako ovu prirodnu frekvenciju koja stvara takozvani "stojeći val" (koji se ne kreće, a oscilira kao zvučni val koje stvara žica na violini) povećati i doslovno protresti molekule, izazivajući teška razaranja same strukture materijala na koju bi svoj vibracijski uređaj usmjerio. Uređaj nije bio veći od budilice i nosio ga je u džepu. Taj "materijal" je mogao biti i čitavi planet Zemlja.

 • Tesla je još tada tvrdio da adekvatno podešena sprava može biti korištena za pronalaženje nafte i raznih minerala pod zemljom tako što bi djelovala kao sonar. I to se danas koristi. Svi slojevi na planeti su kao žice na klaviru. Treba ih samo udariti i "čuti" kako odzvanjaju. Po frekvenciji se može odrediti svaki materijal. Oni koji su stanovali u blizini Teslinog laboratorija u New Yorku, više puta su bili u prilici osjetiti kako im kuće podrhtavaju, knjige i posuđe padaju s polica, prozori i slavine pucaju. Potresi su se osjećali u okolini od nekoliko blokova. (Izvor: prof. dr. sc. Velemir Abramović ( prema arhivu Muzeja Nikole Tesle u Beogradu)

 • Mehanički oscilatori označavaju početak Teslinih istraživanja u strojarstvu, a uglavnom su primjenjivani u laboratorijske svrhe. Otkriće oscilatora Tesla je detaljno opisao u članku “The Problem of Increasing Human Energy” koji je objavljen u časopisu The Century Magazine u lipnju 1900. godine. O primjeni mehaničkog oscilatora u terapijske svrhe Tesla je 1940. godine objavio rad “Mechanical Therapy”. Mehaničkom terapijom bavio se u dva navrata, i to 1895. godine kada je eksperimentirao s oscilatorom te potkraj života, kada je imao zdravstvenih problema. Tesla je smatrao da će mehanička terapija posve nadmašiti rezultate postignute električnim sredstvima. (Izvor: Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić)

10. Proučavao je Vede

 • U vedama je opisana priroda materije, antimaterije te građa atomske strukture, a jezik veda poznat je kao sanskrt. Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta. Prema podacima iz arhiva muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Tesla je u kontakt s vedskom terminologijom došao družeći se sa Swamijem Vivekanandom. Teslin portret se nalazi u Kalkuti. Više o tome: http://ebookbrowsee.net/tesla-i-vede-intervju-velimir-avramovic-pdf-d214836608

11. Tesla i žene

 • “Naumio sam sav svoj život posvetiti radu i zbog toga sam se odrekao ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da se književnik ili glazbenik trebaju ženiti. Oni tako dobivaju nadahnuće koje ih vodi prema još većem uspjehu. Ali, pronalazač ima tako žestoku narav, s toliko divlje, strastvene osobitosti da bi morao sve to napustiti i tako se odreći izabranog područja rada kako bi se posvetio ženi. A šteta je što je tako; katkad se osjećamo tako usamljeni”,rekao je Tesla. “Suvremena žena,koja već sada u čisto površnim pojavama predstavlja napredak svoga spola, samo je vanjski znak nečeg dubljeg i moćnijega što sazrijeva u njedrima ljudske vrste”.

 • Prema Katherini Jonson, supruzi njegova prijatelja Roberta, iskazivao je duboku naklonost i iskreno prijateljstvo. Neki smatraju da je Katherina Jonson bila zaljubljena u Teslu. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se korespodencija između Katherine i Nikole Tesle.

 • Među ženama koje su željele privući njegovu pozornost bila je i glasovita francuska glumica Sarah Bernard. Jedna od žena koja je na njega ostavila najdublji dojam bila je Marguerite Merington, pijanistica, a poslije novinarka i književnica.

 • Prema sjećanju Boško Budisavljević, pranećak Nikole Tesle , govori o zanimljivim podacima iz Teslinog djetinjstva.Smatra da je otkrio enigmu tko bi mogla biti jedina Teslina nesuđena ljubav.Čitajući zapise svoje majke Dane u kojima je rekla da je Tesla zavoljevši ženu koju nije smio voljeti, cijeli život ostao neženja. Budisavljević smatra da je ta “fatalna” žena u izumiteljevu životu mogla biti Milica Mandić, kći Tome Mandića koju je Tesla upoznao 1875.godine u Tomingaju kada se oporavljao od kolere. (Izvor: Nikola Tesla istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić)
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni