O projektu - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

O projektu

Projekti > Projekti udruge > 2014
Napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o invenciji. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj potpuno ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.
(Nikola Tesla)

Projekt «Tesla & friends» svečana je manifestacija koja će se održavati svake godine 10. srpnja, na dan rođenja Nikole Tesle. Cilj projekta jest prigodno obilježiti rođendan ovog velikog hrvatskog i svjetskog znanstvenika i to manifestacijom koja će okupiti prijatelje i štovatelje Nikole Tesle iz cijelog svijeta. Obilježavanju rođendana Nikole Tesle prisustvovat će diplomatski kor iz Hrvatske, ugledni profesori, znanstvenici, umjetnici te predstavnici kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske i drugih zemalja. Manifestacija će se ove godine održati 10. srpnja u hotelu Esplanade u Zagrebu. U sklopu projekta „Tesla & friends" svake će se godine održavati i projekt dodjele Godišnje nagrade „Nikola Tesla - Genij za budućnost". Osim dodjele godišnje nagrade projekt obuhvaća i organizaciju niz znanstvenih i kulturnih programa poput skupova fizičara, umjetnika, diplomata te prijatelja i štovatelja Nikole Tesle.
Ovim projektom želimo reći veliko hvala geniju Nikoli Tesli čiji su izumi, neprijeporno, značili razvojnu prekretnicu naše civilizacije. Cilj naših projekta je jačanje uloge civilnog društva u funkciji katalizatora pozitivnih društvenih promjena. Znanje i inovativnost su najbolji promotor svake zemlje i temelj njezine budućnosti. Smatramo bitnim stalno promicanje inventivnosti i inovativnosti kao pokretača gospodarskog razvoja i društvenog napretka. Projekt podržava edukaciju o pripremi svijesti za uspjeh te edukaciju o tome kako probuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca. To su područja koja je Tesla proučavao i kojih se pridržavao. Kroz svoje patente i izume ostavio nam je veliko nasljeđe i pokazao kako uspjeti i biti u skladu s prirodom i vlastitom istinom.
 
GODIŠNJA NAGRADA „NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST"

Dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost" jedinstveni je projekt koji objedinjuje znanost, inovativnost, kreativnost i umjetnost kroz lik i djelo najpoznatijeg izumitelja svih vremena, Nikolu Teslu. Nagrada će se dodjeljivati pojedincima i organizacijama koje se pokažu najboljima u tri kategorije:

1. Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
U kategoriju Kviza znanja uključeni su kandidati iz 3 skupine.
To su:
 • osnovna škola
 • srednja škola
 • fakulteti
 
2. Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika nekog Teslinog izuma, koji se ističe jedinstvenim imidžom, funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem.
 
3. Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja
 • Čista planeta
 • Zaštita okoliša
 • Korištenje novih obnovljivih izvora energije
 • Edukativni projekti o tome kako pobuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca
 • Edukacija o pripremi svijesti za uspjeh,kako biti s vlastitom istinom
 • Projekt koji potiče i poziva na toleranciju spolnih, rasnih, religijskih, kulturoloških i socioloških različitosti kao temelja mira u svijetu
 
Dodjela nagrada najboljima u ovim kategorijama ove će godine biti održana 10. srpnja u Zagrebu u sklopu obilježavanja rođendana Nikole Tesle na manifestaciji pod nazivom „Tesla & friends".
Projekt započinje objavom javnog natječaja 1. veljače 2014. godine i traje do 1. ožujka 2014. godine.
Prvo natjecanje iz Kviza znanja biti će održano 12. ožujka 2014. godine na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A 301, s početkom u 17.00 sati. Finalno natjecanje iz općeg znanja o Nikoli Tesli bit će održano 2. travnja 2014.godine s početkom u 17 sati, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A-301.
 
Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
U Kvizu znanja testirat će se znanje osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata i to iz područja fizike i općeg poznavanja života i rada Nikole Tesle. Najboljima u tri skupine (osnovne škole, srednje škole, fakulteti) biti će dodijeljene nagrade na manifestaciji „Tesla & friends".
Projekt pretpostavlja suradnju sa stručnim kadrovima kao predstavnicima pojedinih škola ili fakulteta (profesori fizike ili elektrotehnike koji će sastavljati testove po skupinama).
Test obuhvaća 3 zadatka iz fizike prema skupinama (osnovne škole, srednje škole i fakulteti) i 6 zadataka iz općeg znanja o Nikoli Tesli.
Vrijeme testiranja je 45 minuta.
Prema ocjenama stručne komisije, tri najbolja kandidata iz svake skupine ulaze u finalno natjecanje (ukupno 9 kandidata). Na finalnom natjecanju testira se samo opće znanje o Nikoli Tesli. 
Tri najbolje plasirana kandidata iz sve tri skupine biti će nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost 2014".
Nagradu će dobiti kandidat koji je pokazao najbolje znanje iz područja života, rada i djelovanja Nikole Tesle.
Nagrada će im biti uručena na manifestaciji „Tesla & friends" 10. srpnja 2014. godine u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima biti će objavljeni na web stranicama Udruge, škola te u medijima.
Kandidati će o rezultatima testiranja (prvog i finalnog) biti obaviješteni naknadno pismenim putem ili putem elektroničke pošte.

Kandidati za prijavu na natječaj trebaju:
1. ispuniti prijavnicu objavljenu na web stranici Udruge www.unt-genius.hr i poslati je na e-mail adresu: info@unt-genius.hr . Kada dobiju potvrdu da je prijavnica ispravno popunjena, tada original se šalje poštom na adresu Udruge .Kao pripremu za testiranje općeg znanja o Nikoli Tesli, kandidati mogu koristiti podatke i popis literature:
 • s web stranice Udruge www.unt-genius.hr
 • Moji pronalasci, autobiografsko djelo Nikole Tesle, izdavač Školska knjiga
 • Čovjek izvan vremena, Margaret Cheney
 • Časopis Drvo života, broj 97, rujan 2006.godine.
 • Nikola Tesla, istraživač, izumitelj, genij, Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić
 
Kategorija 2. i 3.
U kategoriji 2. i 3. sudjeluju fizičke i pravne osobe (profitne i neprofitne upisane u registar pravnih osoba RH) koje pošalju sve tražene podatke i dokumente u pisanom i elektroničkom obliku i uplate kotizaciju za natjecanje u iznosu od 150,00 kuna na račun Udruge, u Hypo Alpe-Adria-Bank, broj: HR38 2500009 - 1101319528 s naznačenom kategorijom na uplatnici (KA-2 odnosno KA-3).

Kandidati za prijavu na natječaj trebaju:
1. ispuniti prijavnicu objavljenu na web stranici Udruge www.unt-genius.hr i poslati je na e-mail adresu: predsjednica@unt-genius.hr ili info@unt-genius.hr . Kada dobiju potvrdu da je prijavnica ispravno popunjena, tada original se šalje poštom na adresu Udruge zajedno s ostalim podacima.
2. priložiti ostale potrebne dokumente:
sažetak projekta ili opis projekta ili proizvoda u pisanom i elektronskom obliku (CD
ili USB)
 • komercijalizaciju projekta ili proizvoda ako postoji
 • dokaz o zaštiti autorskih prava ako postoji
 • dokaz o osvojenim nagradama ako postoji
 • fotografiju ili skicu proizvoda
 • fotografiju ili logo projekta (koji najbolje predstavljaju projekt, a služe ilustraciji projekta)
 • original popunjenu prijavnicu prethodno provjerenu i odobrenu
 • dodatne materijale koji najbolje predstavljaju projekt ako postoje (fotografije, promotivni materijali, PP prezentacija...)
3. kopija uplatnice kotizacije

Tražene dokumente kandidati trebaju poslati poštom u pisanom i elektronskom obliku na adresu Udruge:
Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost, Turopoljska 24 b, 10000 Zagreb, s naznakom „Za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost"
Stručna komisija izabrati će tri najbolja kandidata koji će biti nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost".
Svi kandidati o rezultatima natječaja biti će obaviješteni pismenim putem, putem e-mail-a ili telefonom.
Pobjednicima će nagrada biti uručena na manifestaciji „Tesla & friends" 10. srpnja 2014. u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima biti će objavljeni na web stranicama Udruge, partnera i donatora projekta te u medijima.
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni