Projekti 2013 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Projekti 2013

Projekti > Projekti udruge > 2013
 
UDRUGA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST U 2013. GODINI
 
Tradicionalna proslava rođendana Nikole Tesle hotelu Esplanade, konferencija Tesla u Zagrebu, Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, suradnja s domaćim i inozemnim uglednim pojedincima i organizacijama samo su neke od aktivnosti koje su obilježile rad Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2013. godini.
 
Predstavnici udruge kod indijskog veleposlanika
Predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, predsjednica Dragica Mihajlović i počasni član udruge Don Markušić, inače predsjednik Azijsko-Pacifičke gospodarske komore u Hrvatskoj i potpredsjednik Transparency Internationala susreli su se s veleposlanikom Republike Indije u Zagrebu gospodinom Lal Thla Muanom. Predstavnici Udruge tom su prilikom veleposlanika upoznali s radom i projektima Udruge i razgovaralo se i o mogućoj zajedničkoj suradnji. Veleposlanik Lal Thla Muana tom je prilikom dao podršku projektima i inicijativama udruge usmjerenima promociji Nikole Tesle u zemlji i svijetu, kao i promociji znanja i inovativnosti uopće.
 
UNT na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013.
Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost predstavila se posjetiteljima i izlagačima na vodećoj domaćoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013. koja se od 3. do 5. listopada održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na izložbi su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost Ivan Kožar i Tino Herljević kojima je prilikom uručenja nagrade na svečanosti 10. srpnja uručeno priznanje Udruge inovatora Hrvatske i dana mogućnost predstavljanja na ovom poznatom sajmu inovaciju. Ovogodišnja izložba okupila je više od 150 inovatora iz Hrvatske i inozemstva koji su se predstavili s više od 200 inovacija.
 
Veliko priznanje Udruzi
Povodom ulaska Hrvatske u EU, u suradnji Leksikografskog zavoda i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pokrenuta je informativna web-stranica o Hrvatskoj na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku, a očekuje se i na njemačkom jeziku.
Zahvaljujući dosadašnjem radu na promociji Nikole Tesle na web stranici u kategoriji Izuma i izumitelja nalazi se i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.
 
Obilježavanje rođendana Nikole Tesle u Zagrebu
Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen 157. rođendan hrvatskog nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. U tri dana Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja akademika i znanstvenika, izložbom poznatog kipara Pere Jelisića, polaganjem cvijeća na Teslin spomenik te svečanim događanjem i dodjelom Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u hotelu Esplande u Zagrebu.
 
Konferencija Tesla u Zagrebu i polaganje cvijeća kod spomenika u Teslinoj
Proslava Teslina rođendana započela je međunarodnom konferencijom Tesla u Zagrebu na kojoj su o Teslinoj genijalnosti govorili akademik prof.dr.sc. Vladimir Paar, fizičar prof.dr.sc. Davor Pavuna, dr.sc. Luka Boršić s Instituta za filozofiju te beogradski istraživač i inovator ing. Goran Marjanović. Na sam Teslin rođendan 10. srpnja, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zajedno s organizatorima Udrugom Nikola Tesla – Genij za budućnost i predstavnicima Instituta Ruđer Bošković položio je cvijeće na Teslin spomenik. U prigodnom programu izveden je i performans Teslina frekvencija mira inspiriran istoimenim romanom autorice Natalije Princi, autorice Dragice Mihajlović i u izvedbi Dragice Kopjar na gongu, Ljerke Končar na violončelu te mladog hrvatskog glumca Ivana Vukelića.
 
Dodijeljene nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost
U u hotelu Esplanade u Zagrebu u večernjim satima 10. srpnja u prisustvovanje gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj Stanislava Vukičevića, zamjenika veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj Jozefa Zaraveckyog, saborskih zastupnika Mirele Holy i Zdravka Ronka, potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića, predsjednika Azijsko – Pacifičke gospodarske komore u Hrvatskoj i podpredsjednika Transpareny International-a Dona Markušića, izvršne direktorice Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andree Doko Jelušić, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te drugih uglednika iz znanstvenog, društvenog i političkog života održan je središnji događaj ovogodišnje manifestacije Tesla & friends. Uz znanstvenike i inovatore o Teslinoj genijalnosti u Esplanadi su govorili učenici osnovnih i srednjih škola Marijana Mišić, Petra Tumir, Tino Herljević te osmogodišnja Nika Zlatar, a uručena je i Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije.
Prestižna nagrada u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli pripala je Marijani Mišić, učenici Srednje škole Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda inspiriranog Teslinim izumima nagradu za inovativne suvenire i uporabne predmete dobila Branka Čepuran, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio mladi inovator Tino Herljević za projekt prijenosa podataka laserom. Iza ovog mladog inovatora, studenta prve godine Američke škole za menadžment i tehnologiju već je više od 35 domaćih i svjetskih medalja i priznanja za inovacije.
Ovogodišnja proslava Teslina rođendana bila je i u znaku inicijative Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost da se 10. srpnja proglasi Danom Tesle u Hrvatskoj te međunarodnim Danom izumiteljstva. Inicijativu su podržali i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborska zastupnica Mirela Holy te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton koja je na manifestaciji održala i pozdravni govor te uručila nagradu dobitniku Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.
 
Predavanje u Tehničkom muzeju
Trodnevno obilježavanje završilo je 11. srpnja predavanjem kustosa Renata Filipina u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ovogodišnja proslava Teslina rođendana održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Jospovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb te u suradnji s Tehničkim muzejom, Francuskim institutom i Američkom školom za menadžment i tehnologiju.
 
Predavanja s ciljem promicanja kreativnog i inovativnog djelovanja pojedinaca
Udruga inovatora Hrvatske i Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizirali su i ove godine nekoliko predavanja s ciljem poticanja kreativnog i inovativnog djelovanja pojedinaca. Predavanje je tako u svibnju ove godine održao i Martyn Carruthers, nuklearni fizičar s više 25 godina dugim iskustvom podučavanja diljem svijeta. Kao predavač nuklearne fizike, primijetio je da brojni ljudi imaju problema u učenju fizike zbog negativnih uvjerenja o sebi i svojim sposobnostima. To ga je potaklo na istraživanje i primjenu tehnika ubrzanog učenja, NLP-a, obiteljske terapije i drugih metoda orijentiranih na promjenu uvjerenja i emocionalnih obrazaca. U suradnji s terapeutima kao što su Janelle Doan u Kanadi i Annegret Hallanzy u Njemačkoj, usmjerio se na proučavanje obitelji kao sustava i skrivene obiteljske dinamike. Stečena znanja primjenjuje unutar posljednjih 25 godina pružajući pomoć pojedincima koji žele ostvariti svoje potencijale. Svoja je iskustva podijelio s tridesetak sudionika ovogodišnjeg predavanja naglasivši važnost kreativnost izražavanja i djelovanja.
Pedesetak sudionika prisustvovalo je ove godine i predavanju doktorice Zrinke Buljan na temu Tijelo – portal kreativnosti, a njih tridesetak i zanimljivom predavanju Nikolete Vujović, psihoorjentologinji iz Škole Silva metode koja je govorila o stresu, njegovu uzroku i otklanjanju, naglasivši kako je upravo stres jedna od temeljnih kočnica kreativnog djelovanja.
 
Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
Natječaj za prijavu projekata za Nagradu Nikola Tesla bio je otvoren od siječnja ove godine, a Kviz znanja iz fizike i znanja o Nikoli Tesli za učenike osnovnih i srednjih škola te studente održan je 12. ožujka na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Na kvizu je prisustvovalo više od 90-ak učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a uoči kviza održana je i prigodna svečanost otvorenja kviza. Na svečanosti otvorenja učenicima i studentima obratili su se prodekanica fakulteta Tanja Pušić, potpredsjednica Skupštine grada Zagreba do svibnja 2013. Tatjana Holjevac, direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić te Silvana Svilar ispred Udruge inovatora Hrvatske. Otvorenju Kviza prisustvovali su i predstavnici Grada Zagreba, Grada Gračaca te mnogi znanstvenici i inovatori. Član udruge prof. dr. Mladen Martinis upoznao je prisutne s inicijativom osnivanja Instituta Nikole Tesle u Zagrebu u suradnji s znanstvenicima i inovatorima iz Beograda i Brazila, dok je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović pozvala Hrvatski sabor i prisutne da podrže inicijativu proglašenja 10. srpnja Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj prije proglašenja 10. srpnja Međunarodnim danom izumiteljstva u UN-u.
 
Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju
Pred prepunom dvoranom Tehničkog muzeja u Zagrebu, u sklopu već tradicionalnih Dana Nikole Tesle, održana su intrigantna predavanja dvojice znanstvenika, prof.dr.sc. Mladena Martinisa s Instituta Ruđer Bošković i prof.dr.sc. Velimira Abramovića, osnivača i ravnatelja Instituta za kozmološke studije Nikola Tesla u Beogradu. Dvojica znanstvenika u predavanjima su govorila o tajnama iz života Nikole Tesle kao i dosad neotkrivenim Teslinim izumima, koji su temelj daljnjih istraživanja znanstvenika i temelj, kako je gospodin Abramović istaknuo, nove znanosti – nove fizike. Predavanju je nazočila i gospođa Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, koja je podržala rad udruge i inicijativu udruge da 10. srpnja bude proglašen Danom izumiteljstva u UN-u. Na Danima Tesle udruga je predstavila i planirane projekte u ovoj godini, a predstavnici Grada Zagreba predvođeni pročelnikom Ureda za financije gospodinom Slavkom Kojićem, svečano su otvorili natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. Po nastupu na Danima Tesle, profesor Abramović u Zagrebu se na inicijativu udruge susreo s nekoliko eminentnih hrvatskih znanstvenika i izumitelja. Oni će zajedno s Institutom u Beogradu i Brazilu surađivati na novom međunarodnom projektu vezanom uz Teslino djelovanje.
 
Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost predstavljena u New Yorku
Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost predstavila se na konferenciji održanoj u povodu 70. obljetnice smrti Nikole Tesle koju je organizirala Znanstvena zaklada "Nikola Tesla" iz SAD pod nazivom "Zašto je Tesla važan", a koja je okupila vodeće svjetske umove, znanstvenike, inženjere, poduzetnike iz područja alternativne energije, umjetnike, književnike, filmaše te velik broj poklonika Nikole Tesle. Predsjednica udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost tom je prilikom predstavila rad udruge i napore Hrvatske u promociji Tesle i njegovih otkrića mnogobrojnim gostima. Predsjednica Udruge Dragica Mihajlović održala je predavanje na 1. međunarodnoj Teslinoj komemorativnoj konferenciji kojoj su nazočili i  predstavnici UN-a, UNESCO-a, hotela New Yorker, Tesla Motorsa te pojedinci poputa Matta Inmana, poznatog po inicijativi kojom je u samo tjedan dana prikupio sredstva za spas muzeja na Long Islandu. Na konferenciji održanoj od 5-7. siječnja ove godine u hotelu New Yorker u New Yorku predsjednica je primila i priznanje za rad u Hrvatskoj među.
Predsjednica udruge u New Yorku je dogovarala i suradnju hrvatskih organizacija i udruga s međunarodnim institucijama i uglednim pojedincima, a između ostalih i s hotelom New Yorker koji planira otvorenje muzeja posvećenog Tesli, s Mattom Inmanom, direktoricom muzeja na Long Islandu Jane Alcorn, producentima filma The vision of Nikola Tesla i poznatim redateljem Josephom Sikorskom. O promociji Hrvatske kao domovine Nikole Tesle u SAD-u Dragica Mihajlović je razgovarala i s Nenom Komaricom iz Hrvatskog turističkog ureda u New Yorku.
 
Planovi za 2014. godinu
Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost do kraja 2013. godine radit će na intenzivnim pripremama za nadolazeće aktivnosti u 2014. godini. Tako se Udruga i sljedeće godine predstavlja na Danima Tesle u Tehničkom muzeju na kojima će biti javno objavljen Natječaj za dodjelu Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. U tijeku su i dogovori s partnerima i sponzorima za naredno obilježavanja rođendana Nikole Tesle u srpnju sljedeće godine kao i dogovori i pregovori za realizaciju inicijative da 10. srpnja bude proglašen Danom Tesle u Hrvatskoj.
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni