Predavanje Luka Leško: Tjelovježbom potaknite kreativnost! - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Predavanje Luka Leško: Tjelovježbom potaknite kreativnost!

Objavio Dragica u Događanja · 4/2/2015 15:32:00
U zdravu tijelu je zdrav i kreativan duh, poruka je predavanja koje je pod nazivom „Tjelesno vježbanje u funkciji poticanja kreativnosti pojedinca“ 4. veljače u dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture održao poznati sportaš Luka Leško, inače vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koji se posljednjih godina bavi znanošću u sportu.

Leško je govorio o povezanosti tjelovježbe i prehrane s radom mozga i umnim procesima, pa tako bilo koji oblik tjelovježbe pomaže kreativnim procesima u mozgu, ali i povećava produktivnost. Razlog je to zašto i sve više tvrtki u razvijenim zemljama uvodi kratke treninge tijekom radnog vremena. Istraživanja su, rekao je Leško, pokazala da se produktivnost u tim tvrtkama povećala 15-ak posto, a smanjio se i broj bolovanja.

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je da se tek 20-ak posto studenata bavi nekom od tjelesnim aktivnosti i s tom smo brojkom na dnu ljestvice zemalja Europske unije. Ništa bolje brojke nisu ni kada govorimo o zdravoj prehrani. Prema istraživanju o unosu vitamina B1 koji pozitivno utječe na kreativnost, 45 posto žena i 61 posto muškaraca u Hrvatskoj ne unosi niti minimalne količine ovog vitamina u organizam.

Kako bismo održali formu i potaknuli produktivniji rad mozga, Leško je preporučio oblik tjelovježbe prema tipu osoba. Tako primjerice osobama koje uglavnom sjede preporuča brzo hodanje, nordijsko hodanje, plivanje, ali i vježbe jakosti i izdržljivosti mišića leđa, trbuha i nogu praćeno s istezanjem lumbalnog dijela leđa poput ležnjaka, trbušnjaka ili pak vježbi s bučicama. Za veći pak unos vitamina B1 preporučio je konzumaciju namirnica poput pivskog kvasca, pšeničnih klica, zobenih pahuljica, suncokretovih sjemenaka i banana. Savjetuje i vježbanje na poslu. Dovoljno je, rekao je, 15-ak minuta za lagane vježbe, ili barem odlazak u šetnju tijekom pauze.

U prilog vježbanju govori i istraživanje Europske unije koje je pokazalo da jedan euro uložen u tjelesnu aktivnost štedi 12 eura koji bi se utrošili u zdravstvo.

Važnosti tjelovježbe i zdrave prehrane bio je svjestan i Nikola Tesla koji je i sam redovito vježbao i pazio na prehranu, rekao je na predavanju Leško.

Ovo predavanje prvo je u nizu predavanja koje s ciljem poticanja kreativnosti kod osoba svih dobi organizira Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. 


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni