Obilježen dan Nikole Tesle i 159. obljetnica rođenja Nikole Tesle - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Obilježen dan Nikole Tesle i 159. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Objavio Dragica u Događanja · 11/7/2015 12:55:00
U organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, trodnevnom manifestacijom Tesla & friends održanom od 9. do 11. srpnja, obilježen je Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 159. obljetnica rođenja genija iz Smiljana.
Obilježavanje je započelo 9. srpnja već tradicionalnom svečanom proslavom i dodjelom godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u hotelu Esplanade u Zagrebu. Na svečanom događanju okupljene su pozdravili Davor Bernardić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Ivan Pejić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Miroslav Kolatek, zamjenik veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj, Mirela Holy, saborska zastupnica, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla –Genij za budućnost.
U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je i ove godine pripala Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za univerzalni bežični punjač dobio je mladi inovator Ivan Kožar iz Ivanić Grada dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio također mladi inovator Tin Biršić iz Ivanić Grada za projekt Cloud Security System.
U sklopu programa održane su i dvije kraće panel diskusije. O Tesli u medicini govorili su prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr.sc. Slobodan Mizdrak i prof.dr.sc. Stanko Popović, dok su o Tesli kao uzoru govorili srednjoškolci Sara Cepić i Ivan Kožar te osnovnoškolci Nikolina Špilek i Grgur Brenčić.
Trodnevno obilježavanje nastavilo se 10. srpnja polaganjem cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica udruge Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Miroslav Plohl s Instituta Ruđer Bošković. Nakon polaganja cvijeća, u HGK – Komori Zagreb održana je konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Tesla u medicini“, a u večernjim satima na Ljetnoj pozornici Bundek u čast Tesli održan je i koncert Stefana Milenkovića na violini, Mateja Meštrovića na klaviru i samoborskog ansambla Sudar Percussion.
U subotu 11. srpnja, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predavanje uz demonstracije održao je viši kustos muzeja Renato Filipin.

GALERIJA:

Manifestacija Tesla&friends 2015-Dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla-Genij za budućnost

           

Međunarodna konferencija „Tesla u Zagrebu 2015“

          

Polaganje cvijeća na spomenik Nikole Tesle i puštanje bijele golubice

          Muzej – najavljuje se i manifestacija u svim člancima!Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni