Nominacije za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2018.“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Nominacije za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2018.“

Objavio Dragica u Događanja · 18/3/2018 10:24:00
Stručni ocjenjivački sud godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2018.“ ocijenio je 15. ožujka 2018. prijave pristigle na natječaj za godišnju nagradu i odabrao nominirane projekte i kandidate.

U kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili suvenira inspiriranih likom i djelom Nikole Tesle ili replike Teslinog izuma koji se ističe jedinstvenim imidžom, funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem nominirani su projekti Medicinski električni krevet LIFT&GO Borisa Perovskog iz tvrtke Bernarda d.o.o., „Kišobran Nikola Tesla“ Anite Krolo i projekt „Tesla nikad ne umire“ Ire Petris i Erike Seršić.

U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja koja se odnosi na zaštitu okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i projekata usmjerenih poticanju kreativnosti i inovativnosti nominirani su projekti „Puntar svjetlo B22D“ Borisa Ukića, „Pneumatska preša s kontinuiranom regulacijom sile“ Nikole Rajčića i „Autonomna energetska stanica za električna vozila“ Franca Žirovnika.

Finalisti Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli

Stručni ocjenjivački sud ocijenio je i radove učenika i studenata koji su 7. ožujka pristupili Kvizu znanja iz fizike i općem znanju o Nikoli Tesli. Finalisti Kviza u skupini osnovnih škola su Tonka Delić i Arijana Markić iz Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu i Marko Petrov, učenik osnovne škole Antuna Mihanovića. U skupini srednjoškolaca ove je nominirano četvero učenika jer je dvoje učenika imalo isti broj bodova. Nominirani su tako Jan Pršle iz Tehničke škole Ruđer Bošković, Ivan Pražetina i Len Oremović iz I. tehničke škole Tesla i Karlo Kralj, učenik zagrebačke Poštansko-komunikacijske škole.

U skupini studenata najuspješniji bili Tomislav Pavičić s Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Tea Tesla s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nikola Rajčić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Ove je godine na Kvizu sudjelovalo 139 učenika i studenata. Desetoro finalista pristupit će i finalnom testiranju 4. travnja ove godine u 17 sati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, nakon čega će troje najuspješnijih biti nominirano i za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2018.“. Ona će ove godine već tradicionalno biti dodijeljena prigodom održavanja manifestacije Tesla&friends, trodnevnog obilježavanja Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Svečana dodjela nagrada održat će se 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu.


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni