22.listopada godišnjica prijave Teslinih patenata - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

22.listopada godišnjica prijave Teslinih patenata

Objavio Dragica u Događanja · 30/10/2018 08:41:00
Na dan 22. listopada 1889. godine, najveći svjetski izumitelj Nikola Tesla patentirao je svoj najpoznatiji izum – izmjeničnu struju. Uredu za patente u New Yorku toga je dana donio čak šest patenata, a ukupno ih je skupio čak 300.
Neka bude znano da sam ja, NIKOLA TESLA, podanik austrijskog Cara, iz Smiljana, Like, pokrajnske zemlje u Austro-Ugarskoj, koji trenutačno boravim u gradu New Yorku, u državi New York, izumio određene nove i korisne napredne metode dobijanja izmjenične struje od istosmjerne struje“, započinje Nikola Tesla dokument kojim će patentirati svoj najpoznatiji izum.
Jedan od najvećih, ako ne i najvećih svjetskih izumitelja, zaslužan je za nastanak modernog svijeta.
Tesla je još za vrijeme svojih studentskih dana upozoravao na nedostatke istosmjernog elektromotora te je pomoću okretnog magnetskog polja poboljšao taj uređaj i stvorio prvi elektromotor izmjenične struje.
Ovaj patent donio mu je jedno čitavo bogatstvo, a licencu je kupila tvrtka Westinghouse Electric iste godine, da bi je nekoliko godina kasnije predstavili na velikoj izložbi u Chicagu. Tvrtka je odmah prepoznala vrijednost izmjenične energije i predložila je da se s novom tehnologijom napravi hidroelektrana na svjetski poznatim Niagarinim slapovima.
Hidroelektrana je završena 1896. godine, a nakon toga su hidroelektrane na izmjeničnu struju krenule nicati po čitavom svijetu, čime je započela elektrifikacija svijeta.
autor Josip Mihaljević

 VIDEO O TESLI


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni