Obilježavanje 157. rođendana Nikole Tesle u sklopu manifestacije Tesla&Friends 2013 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Obilježavanje 157. rođendana Nikole Tesle u sklopu manifestacije Tesla&Friends 2013

Objavio Dragica u Događanja · 10/7/2013 14:33:00

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen 157. rođendan hrvatskog nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. U tri dana Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja akademika i znanstvenika, izložbom poznatog kipara Pere Jelisića, polaganjem cvijeća na Teslin spomenik te svečanim događanjem i dodjelom Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u hotelu Esplande u Zagrebu.Konferencija Tesla u Zagrebu i polaganje cvijeća kod spomenika u Teslinoj

Proslava Teslina rođendana započela je međunarodnom konferencijom Tesla u Zagrebu na kojoj su o Teslinoj genijalnosti govorili akademik prof.dr.sc. Vladimir Paar, fizičar prof.dr.sc. Davor Pavuna, dr.sc. Luka Boršić s Instituta za filozofiju te beogradski istraživač i inovator ing. Goran Marjanović.

Na sam Teslin rođendan 10. srpnja, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zajedno s organizatorima Udrugom Nikola Tesla – Genij za budućnost i predstavnicima Instituta Ruđer Bošković položio je cvijeće na Teslin spomenik. U prigodnom programu izveden je i performans Teslina frekvencija mira inspiriran istoimenim romanom autorice Natalije Princi, autorice Dragice Mihajlović i u izvedbi Dragice Kopjar na gongu, Ljerke Končar na violončelu te mladog hrvatskog glumca Ivana Vukelića.

Dodijeljene nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost

U večernjim satima u hotelu Esplanade u Zagrebu u prisustvu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj Stanislava Vukičevića, zamjenika veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj Jozefa Zaraveckyog, saborskih zastupnika Mirele Holy i Zdravka Ronka, potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića, predsjednika Azijsko – Pacifičke gospodarske komore u Hrvatskoj i podpredsjednika Transpareny International-a Dona Markušića, izvršne direktorice Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andree Doko Jelušić, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te drugih uglednika iz znanstvenog, društvenog i političkog života održan je središnji događaj ovogodišnje manifestacije Tesla & friends. Uz znanstvenike i inovatore o Teslinoj genijalnosti u Esplanadi su govorili učenici osnovnih i srednjih škola Marijana Mišić, Petra Tumir, Tino Herljević te osmogodišnja Nika Zlatar, a uručena je i Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije.

Prestižna nagrada u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli pripala je Marijani Mišić, učenici Srednje škole Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda inspiriranog Teslinim izumima nagradu za inovativne suvenire i uporabne predmete dobila Branka Čepuran, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio mladi inovator Tino Herljević za projekt prijenosa podataka laserom. Iza ovog mladog inovatora, studenta prve godine Američke škole za menadžment i tehnologiju već je više od 35 domaćih i svjetskih medalja i priznanja za inovacije.

Inicijativa 10. srpnja međunarodni Dan izumiteljstva

Ovogodišnja proslava Teslina rođendana bila je i u znaku inicijative Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost da se 10. srpnja proglasi Danom Tesle u Hrvatskoj te međunarodnim Danom izumiteljstva. Inicijativu su podržali i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborska zastupnica Mirela Holy te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

„Sretna sam što na njegov rođendan mogu reći veliko hvala velikanu Tesli koji je zadužio čovječanstvo i koji je danas 157. godina nakon svog rođenja istovremeno inspiracija mnogima, a istovremeno i još uvijek nedovoljno priznat diljem svijeta. Tesla zaslužuje da mu se oda priznanje i u njegovoj domovini, stoga apeliram na sve institucije da učinimo više za Teslu u Hrvatskoj. Nadam se i da ćemo već sljedeće godine 10. srpnja u Hrvatskoj slaviti Dan Tesle, a diljem svijeta i Dan izumiteljstva", izjavila je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović.

Predavanje u Theničkom muzeju

Trodnevno obilježavanje završilo je 11. srpnja predavanjem kustosa Renata Filipina u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Ovogodišnja proslava Teslina rođendana održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Jospovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb te u suradnji s Tehničkim muzejom, Francuskim institutom i Američkom školom za menadžment i tehnologiju.


< Međunarodna konferencija „Tesla u Zagrebu2013“, održana 9.7.2013.


  
Polaganje cvijeća na spomenik Tesli uz performans „Teslina frekvencija mira“


Izložba  skulptura Nikole Tesle-rad poznatog kipara Pere Jelisića pod nazivom „Tesla u umjetnosti“ u Francuskom Institutu
Manifestacija Tesla&friends održana u hotelu Esplanade u Zagrebu


 < Dodjela godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost"
 < Tesla & Friends 2013: Polaganje cvijeća i performans
  
 


IZ MEDIJA


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni