Otvoren 12. natječaj za „Godišnju nagradu Nikola Tesla-genij za budućnost“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Otvoren 12. natječaj za „Godišnju nagradu Nikola Tesla-genij za budućnost“

Objavio Dragica u Događanja · 3/2/2021 14:51:00
Dvanaesti po redu natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i ove je godine otvoren na Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Prigodan program otvorenja natječaja održan je u utorak 2. veljače s početkom u 17:00 sati.

Natječaj je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Katarina Milković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje. Natjecatelji će se moći iskušati u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Okupljene goste u Tehničkom muzeju su pozdravili Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, o.d. dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU, Vitomor Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore-Komore Zagreb te Matija Žugec, tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Otvorenju natječaja prisustvovali su i Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, članovi Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost i drugi štovatelji lika i djela Nikole Tesle.

U umjetničkom djelu programa nastupile su dvije glazbenice: Lela Kaplowitz (vokal) i Sandra Halužan (vokal i klavir).

Posebno naglašavamo važnost panel diskusije na temu „Vozila na alternativni pogon kao temelj razvoja gospodarstva budućnosti s ciljem zaštite okoliša i smanjenje buke“ koju je moderirala voditeljica programa Ljiljana Vinković, a u kojoj su sudjelovali gospodarstvenici i sveučilišni profesori, Ružica Lončar, profesorica Prve tehničke škole Tesla iz Zagreba, Tomislav Uroda, direktor tvrtke ICat d.o.o. iz Zagreba, Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Okupljeni su se složili kako su izumi i otkrića Nikole Tesle ključni za razvijanje novih tehnologija za očuvanje okoliša i postizanje napredaka u korištenju obnovljivih izvora energije u svim granama industrije. Ružica Lončar predstavila je nagrađeni rad svojih učenika – auto na vodik – koji je nastao kao rezultat poticanja mladih inovatora tokom školovanja. Napomenula je kako su mlađe generacije izrazito zainteresirane za alternativne oblike energije s obzirom da će živjeti u budućnosti kojoj je cilj zaštita okoliša. Tomislav Uroda prezentirao je svoju tvrtku ICAT d.o.o. u sklopu koje se razvijaju inovativni i ekološki prihvatljivi projekti u pomorskom sektoru, ponajviše navodeći brodove na alternative pogon. Kao predstavnik gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, Ivan Ivanković je definirao ciljeve Grada Zagreba u vidu očuvanja okoliša i smanjenja emisije CO2, s posebnim naglaskom na javni prijevoz i mogućnosti inkorporiranja vozila na alternativni pogon. Diskusija je završila s raspravom o automobilima na električni pogon, gdje su svi sudionici programa uvidjeli pozitivne značajke takvog načina prijevoza, uz nadu da će se takva praksa i uvelike popularizirati.

S obzirom na situaciju, program se odvio u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, te je stoga broj gostiju bio ograničen. Za sve zainteresirane smo program prenosili preko Facebook stranice udruge također s početkom u 17:00 sati.

Detalje događanja i galeriju slika pogledajte u programu Dana Nikole Tesle (www.tmnt.hr) i programu Otvorenja natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost (www.unt-genius.hr).Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni