Projekti 2012 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Projekti 2012

Projekti > Projekti udruge > 2012
UDRUGA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST U 2012. GODINI

Inicijativa za proglašenjem Dana Tesle u Hrvatskoj te međunarodnog Dana znanosti na dan Teslina rođenja, projekt izgradnje parka Nikole Tesle u Zagrebu, najava Tehnološkog centra koji nosi ime Nikole Tesle, inicijativa za osnivanje Instituta Nikole Tesle, međunarodna suradnja i povećanje broja članova udruge te već tradicionalna proslava rođendana Nikole Tesle u hotelu Esplanade u Zagrebu, samo su neke od aktivnosti koje su obilježile 2012. godinu u radu udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.
 
Kako razviti kreativnost i inovativnost pojedinca – radionice poznatih hrvatskih stručnjakinja
Na inicijativu UNT-a u veljači 2012. godine i u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske održana je prva radionica pod nazivom Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca. Predavanje i radionicu s naglaskom na emocijama kao važnoj pretpostavci kreativnosti vodila je poznata hrvatska psihologinja Tanja Pureta. Zbog velikog interesa građana, već u ožujku održana je i druga radionica istog naziva ovog puta s naglaskom na idejama i putu ideja. Radionicu je vodila također poznata hrvatska psihoorijentologinja i direktorica škole „Silva metode Hrvatske“,Nikoleta Vujović. Udruga namjerava nastaviti organizaciju ovih radionica s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti kod pojedinaca.
 
Svečano otvaranje natječaja za dodjelu godišnje Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost
Već tradicionalno svečano otvaranje natječaja za dodjelu Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost održano je 9. ožujka 2012. godine na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Natječaj je otvoren u tri kategorije – Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli za učenike osnovnih i srednjih škola te studente i u kategorijama inovativni proizvod - inovacije i područje Teslina proširenog djelovanja.
 
Povećanje broja članova i međunarodna suradnja
U 2012. godini udruzi Nikola Tesla – Genij za budućnost pridružili su se i novi članovi iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske od kojih izdvajamo gospodina Davora Jandrijevića, hrvatskog fizičara, gospodina Davora Bernardića, predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, gospođu Silviju Londeru, poznatu hrvatsku novinarku i direktoricu Media Servisa te gospodina Zvonimira Frka – Petešića iz Ministarstva vanjskih poslova RH. Udruga u 2012. godini broji 70-ak počasnih i aktivnih članova te prijatelja i štovatelja Nikole Tesle.O radu i djelovanju udruge odjeknulo je i u inozemstvu, što je rezultiralo i intenzivnijom suradnjom s američkim udrugama poput udruge The Tesla Science Fondation. Zahvaljujući suradnji, udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost predstavit će se na 70. obljetnici smrti Nikole Tesle čije će se svečano obilježavanje održati u hotelu New Yorker u New Yorku, a ondje će predavanje će održati predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović. Zanimanje za rad udruge pokazali su i inozemni mediji, od kojih izdvajamo poznate britanske novine The Guardian za koje je izjavu dala predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović.
 
Proslava Teslina rođendana trodnevnom manifestacijom i dodjelom Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost
Treću godinu za redom udruga je svečanim događanjem Tesla & friends 10. srpnja u hotelu Esplanade u Zagrebu obilježila 165. rođendan Nikole Tesle u društvu uglednika iz znanstvenog, političkog i društvenog života. Svečanost su govorima otvorili gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Davor Bernardić i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj gospođa Andreja Doko. U sklopu programa održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali hrvatski i inozemni znanstvenici. Na temu Teslinih izuma svoj su doprinos u izlaganju  dali  dipl. ing. Goran Marjanović, neovisni istraživač iz Beograda, dr. sc. Mladen Martinis, stručni savjetnik s Instituta Ruđera Boškovića, Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja te Davor Pavuna, fizičar koji je zbog odsutnosti, na zadanu temu pripremio video materijal. Po prvi puta bio je organiziran i okrugli stol s najmlađim Teslinim štovateljima, na kojemu su o njegovim izumima govorili učenici zagrebačkih osnovnih škola te najmlađa štovateljica Nikole Tesle u svijetu - trogodišnja Sara Teslak iz Rijeke.
 
Dodjela Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost
U sklopu svečane proslave Teslina rođendana 10. srpnja dodijeljena je i Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrađena je učenica OŠ kralja Tomislava Petra Tumir. U kategoriji Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle, replika nekog Teslinog izuma prvonagrađeni je mladi zagrebački srednjoškolac Tino Herljević s projektom Solarnog termo generatora – STG1, dok je u kategoriji Projekata iz područja Teslinog proširenog djelovanja u kategoriji zaštite okoliša nagrađen hrvatski poduzetnik Đuro Horvat i tvrtka Tehnix s projektom MBO-T - suvremena tehnologija gospodarenja otpadom.
 
Konferencija Tesla u Zagrebu 2012. i predavanje u Tehničkom muzeju
Dan uoči proslave rođendana Nikole Tesle, 9. srpnja u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održana je konferencija na temu „Značaj Teslinih izuma i patenata koji su obilježili moderan svijet i nepoznati Teslini izumi kao rješenja problema današnjice“. O Tesli i njegovim izumima govorili su  hrvatski i srpski znanstvenici i inovatori, Goran Marjanović, inovator i istražitelj Teslinih izuma iz Beograda te Mladen Martinis, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković. U zagrebačkom Tehničkom muzeju 11. srpnja održano je pak predavanje kustosa muzeja Renata Filipina o životu i radu Nikole Tesle uz demonstracije u muzejskom Demonstracijskom kabinetu.
 
Zagreb dobio novu slasticu: „Tesline kuglaste munje by Esplanada“
Predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović u želji da napravi slasticu posvećenu upravo Tesli, osmislila je „Tesline kuglaste munje by Esplanada“ . Riječ je o slastici sa sastojcima tipičnima za Teslinu rodnu Liku. Slastice se mogu kušati u hotelu Esplanade u Zagrebu. Želja udruge i predsjednice jest da upravo Tesline kuglaste munje postanu tradicionalna hrvatska i svjetska slastica kao što su to Mozart kugle u Austriji.
 
Inicijativa: Teslin dan u Hrvatskoj i međunarodni Dan znanosti 
Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost u 2012. godini pokrenula je nekoliko značajnih inicijativa i projekata na čijoj se realizaciji trenutno radi. Pokrenuta je inicijativa za proglašenjem Dana Tesle u Hrvatskoj na dan Teslina rođenja 10. srpnja te inicijativa da taj dan bude proglašen i međunarodnim Danom znanosti. S inicijativom je upoznat i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moom prilikom boravka u Hrvatskoj, a upućeni su i službeni prijedlozi nadležnim institucijama u Hrvatskoj i svijetu. Udruga je uputila i službeni prijedlog Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske da Nikola Tesla bude predstavljen kao hrvatski nacionalni velikan prilikom svečanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na inicijativu udruge, Tehnološki centar na zagrebačkom Velesajmu, čije su osnivanje najavili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreb Davor Bernardić i ministar poduzetništva Gordan Maras, nositi će ime Nikole Tesle. 
Nadležne institucije upoznate su i s drugim projektima udruge poput muzeja i suvenirnice u centru Zagreba pod nazivom Tesla corner te izgradnju Memorijalnog centra Đuka – Mandić – Tesla, Majka genijalnog uma u Deringaju – rodnom mjestu Tesline majke. Pokrenuta je i inicijativa za uređenjem parka Nikole Tesle u Zagrebu posvećenog svim hrvatskim inovatorima i izumiteljima, a idejno rješenje izgleda parka osmislila je predsjednica udruge u suradnji s tvrtkom Tehnika iz Zagreba.
U suradnji s hrvatskim i srpskim znanstvenicima pokrenuta je i inicijativa za osnivanjem Teslinog instituta u Hrvatskoj koji bi okupljao hrvatske i svjetske znanstvenike iz područja fizike i drugih znanstvenih grana, a koji bi između ostalog nastavili raditi na Teslinim istraživanjima i otkrićima, prvenstveno u području energetike. Realizacija ovih projekata imati će značajnu ulogu za Hrvatsku, koja će tako postati prepoznatljiva u svijetu kao domovina jednog od najpoznatijeg svjetskog genija, ali i zemlja znanja i inovacija. Osnivanjem instituta nametnuli bi se i u međunarodnom znanstvenom  svijetu.
 
Planovi za 2013. godinu
Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2013. godini nastavit će s realizacijom zacrtanih projekata i planova. Osim sudjelovanja na obilježavanju 70. obljetnice smrti Nikole Tesle u New Yorku, udruga će već tradicionalno organizirati svečanost obilježavanja Teslina rođendana u Zagrebu u nadi da će Hrvatska upravo 10. srpnja 2013. godine proslaviti i prvi hrvatski Dan Tesle te prvi međunarodni Dan znanosti.
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni