Projekti 2014 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Projekti 2014

Projekti > Projekti udruge > 2014
UDRUGA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST U 2014. GODINI

Obilježavanje Dana Nikole Tesle
Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Manifestacija Tesla & friends 2014. održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.
Konferencija Tesla u Zagrebu
Obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je konferencijom Tesla u Zagrebu na kojoj su o Teslinoj ostavštini govorili ugledni stručnjaci doc.dr.sc. Božo Skoko, prof.dr.sc. Mladen Martinis, redatelj Roman A. Tolić, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin, dr.sc. Velimir Abramović, prof.dr.sc. Tomislav Petković i dr.sc. Ivan Šimatović.
Polaganje cvijeća na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu
Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predstavnici Instituta Ruđer Bošković i predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović položili su cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. U prigodnom programu nastupili su mladi glazbenici Matej i Marko Mihaljević, a simbolično je puštena i bijela golubica.
Dodijeljene nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost
U Hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja u večernjim satima prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle svečano su obilježeni uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za suvenir, stilizirani lik Nikole Tesle dobila je Bernardica Gršić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobila tvrtka Genijator za sustav za proizvodnju ortovodika. Na svečanom događanju u Esplanadi okupljene su pozdravili Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla -Genij za budućnost.
Panel diskusija o Teslinoj ostavštini
U sklopu svečanog programa u Hotelu Esplanade 10. srpnja održane su i dvije kraće panel diskusije na kojima su o Teslinoj ostavštini govorili stručnjaci, fizičar Tomislav Petković, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin, istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović i voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek te učenici zagrebačkih osnovnih škola Sara Cepić, Valentin Mabić, Ela Međed i Hrvoje Vraneš. Prikazana je i video čestitka Djeca svijeta Tesli za rođendan koju je u suradnji s udrugom pripremio UNDP Hrvatska, a o Tesli kao umjetničkoj inspiraciji govorila je redateljica Helena Bulaja Madunić.
Demonstracija Teslinih izuma i predavanje u Tehničkom muzeju
Predavanje pod nazivom Nikola Tesla - izumitelj s pogledom u budućnost višeg kustosa Tehničkog muzeja Renata Filipina održano je 11. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle.
Proglašenje Dana Nikole Tesle
Predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost prisustvovali su saborskoj raspravi o proglašenju nacionalnog Dana Nikole Tesle, dana znanosti, tehnologije i inovacija u Republici Hrvatskoj. Prijedlog odluke o proglašenju Nacionalnog dana Nikole Tesle, Hrvatskom su saboru uputili zastupnici Mirela Holy, Davor Bernardić i Damir Kajin uz podršku zastupnika Zdravka Ronka na inicijativu udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, koja je dvije godine lobirala da se ova inicijativa i ostvari.
Održan Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 12. ožujka održan je Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli za učenike i studente hrvatskih osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Osnovnoškolci Ivona Lučić, Hrvoje Vraneš, Marija Baković, Valentin Mabić, srednjoškolci Sara Cepić, Filip Martinović i Lucija Ćurković te studenti Vedran Ivanić, Branko Đurđević i Saša Vrcelj bili su finalisti ovogodišnjeg Kviza. Oni su pristupili finalnom testiranju iz općeg znanja o Nikoli Tesli, 2. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Kviz znanja i ove je godine otvoren prigodnim programom. Tako je natjecatelje i okupljene ugledne goste, među kojima i predstavnike Udruge inovatora Hrvatske, UN-a u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj, na otvorenju pozdravila dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Sandra Bischof. O važnosti poticanja kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju i društvu kao temelju modernog doba okupljenima je govorio predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. O toj temi te Teslinoj ostavštini i ulozi u suvremenom dobu govorili su i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, dekan RIT Croatia Don Hudspeth, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić, poznati istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović te predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović. Student RIT-a Croatia Tino Herljević, prošlogodišnji dobitnik nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost i učenica zagrebačke Osnovne škole kralja Tomislava Josefina Matea Krtalić izveli su kratki performans „Intervju s Teslom.“
Sastanak Stručnog ocjenjivačkog suda Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost
Stručni ocjenjivački sud Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost 17. ožujka odabrao je finaliste za nagradu. U kategoriji Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran Teslinim izumima nominirani su projekti Stilizirani lik Nikole Tesle Bernardice Gršić te Nikola Tesla je naš učitelj, projekt Osnovne škole Sveta Klara. U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja kao što su zaštita okoliša, obnovljivi izvori energije te projekti poticanja kreativnosti inovativnosti nominirani su projekti Genijator CO2 Neutralizator tvrtke Genijator i Upoznajmo Nikolu Teslu, projekt Dječjeg vrtića „Šarena Loptica“. Nominirani iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli su Hrvoje Vraneš, učenik osmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava, Lucija Ćurković, učenica prvog razreda Gimnazije Sesvete i Sara Cepić, učenica trećeg razreda sesvetske gimnazije.
Ciklus predavanja „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“
Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizirala je ciklus predavanja pod nazivom „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“. Predavanje pod nazivom „Razvoj kreativnosti kao ključ kvalitetnog razvoja svakog djeteta“ je u srijedu 9. travnja u održala profesorica likovne umjetnosti Vesna Mlinar. Inspirativno predavanje pod nazivom „Neka druga matematika" 19. ožujka održao je profesor matematike Toni Milun, a 26. veljače predavanje pod nazivom „Uravnotežena i raznolika prehrana - zalog inovativnog stvaralaštva" održala je poznata nutricionistica i koautorica inovativnog računalnog programa za izradu jelovnika „Program Prehrane" dr.sc. Vesna Bosanac
Otvaranje natječaja za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost
U Tehničkom muzeju u Zagrebu 27. siječnja u sklopu Dana Nikole Tesle otvoren je natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost. Natječaj je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin. Otvorenju natječaja u Tehničkom muzeju u Zagrebu prisustvovali predstavnici Grada Zagreba, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, zastupnica u Hrvatskom saboru Mirela Holy, načelnika Općine Gračac Nataša Turbić, ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić i drugi uglednici. Po otvaranju natječaju, predavanje o Teslinom transformatoru održao je ugledni fizičar Davora Jandrijević.
Predstavnici Udruge na prijemu kod predsjednika Republike Hrvatske
Predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost susreli su se 13. prosinca s predsjednikom Republike Hrvatske dr.sc. Ivom Josipovićem. Predstavnici udruge tom su prilikom predsjedniku predstavili planove i program udruge za 2014. godinu s naglaskom na inicijativu Udruge da 10. srpnja bude proglašen Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj i međunarodnim Danom znanosti i inovacija. Predsjednik Josipović tada je podržao obje inicijative. 
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni