Riječ predsjednice - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Riječ predsjednice

O udruzi
"Iza oklopa nedodirljivog spasitelja svijeta skrivao se sanjar koji je vjerovao u pravednost i kraj svih ratova." (izvor: Tesla čarobnjak i genije: A. Milinković)
Može li se današnji svijet zamisliti bez električne energije, interneta, radija, televizije, mobitela, radara, lasera, daljinskih upravljača, visokofrekventnih struja u medicini, brzinometra, bežičnog prijenosa energije te brojnih drugih patenata i izuma, ali i mnogih doprinosa u znanosti za koje se danas rijetko zna da su Teslino djelo, poput ranih istraživanja u području upotrebe rendgenskih zraka i nuklearne energije. Ta misao je nezamisliva danas u trenutku vrhunca tehnološke revolucije, hiperprodukcije materijalnog i virtualnog. Sjetimo li se uopće da je za sve to zaslužan genij Nikola Tesla?
"Najvažniji proizvod stvaralačkog uma jest izum. Izumitelj predaje svijetu svoja postignuća koja su opipljiva, koja žive i funkcioniraju. Kada se neka prirodna sklonost razvije u strastvenu žudnju, čovjek napreduje prema svome cilju divovskim koracima", riječi su svjetski poznatog genija i izumitelja Nikole Tesle. "Radim za budućnost", govorio je Tesla, "i suvremenici me neće razumjeti, ali jednoga dana prevladat će znanstveni zakoni prirode, čije sam tajne otkrio i sve će se izmijeniti kao dlanom o dlan, sve će se promijeniti. Nastupit će nova era ljudske mudrosti, čije će glavne odlike biti razumijevanje vremena, otkriće izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji znanstvenika". 
Njegov je krajnji cilj bio potpuno ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva. Autor je više od sedam stotina izuma, dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta, govorio je osam jezika. U njegovu čast jedinica za magnetnu indukciju nazvana je tesla. Ako je Tesla govorio to skoro prije 100 godina, možemo li ga nazvati i vizionarom, Nostradamusom? Sada u trenutku ekonomske krize, krize energije zbog kojih su se vodili i ratovi, trebamo vidjeti što nam je to Tesla ostavio kao ponuđena  rješenja za novo doba.
Malo je poznato da je do velikih otkrića i spoznaja zakonitosti prirode i samog bića došao zahvaljujući dugogodišnjem proučavanju Biblije, Veda i istraživanju kako stvarno živjeti u skladu s vlastitom unutarnjom istinom. Njegovo je čvrsto vjerovanje da je spoznaja ona snaga koja ga je dovela u vezu s njegovom pravom biti. Kretanje prema višem jastvu stvara energiju, a energija (osobna ili energija zajednice) predstavlja snagu. Čim dotaknemo izvor, životna energija poteče ususret, način je kako Tesla objašnjava poimanje energije. U časopisu Philadelphia od 10. rujna 1933. godine Tesla objavljuje da u okviru svog energetskog projekta sada radi na procesu fotografiranja misli. Postupak je zasnovan na njegovu širem konceptu za izdvajanje svemirske energije koja upravlja univerzumom: "Energija je svuda oko nas, u neograničenim količinama".
Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u ličkom selu Smiljanu, u Hrvatskoj. Otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Đuka bila je porijeklom iz obitelji svećenika. Radio je i stvarao u Grazu, Mariboru, Pragu, Budimpešti, Parizu, Strasbourgu, Americi. U Ameriku odlazi 1884. godine, nakon što je u Parizu radio za Continental Edison Company. Za Edisona nastavlja raditi u New Yorku. Umro je 7. siječnja 1943. godine u hotelu New Yorker u New Yorku. Urna Nikole Tesle nalazi se u muzeju "Nikola Tesla" u Beogradu.
Dugogodišnje proučavanje lika i djela Nikole Tesle razvilo je strast i moje divljenje prema svjetski poznatom i priznatom geniju. Za djela koja je stvorio, pa i ona nepoznata i nedovoljno istražena, nije dovoljno nazvati ga samo genijem. Tesla je bio više od genija. Putujući po sajmovima inovacija i istražujući ime i djelo Nikole Tesle diljem svijeta, shvatila sam koliko vodeće svjetske države i kompanije istražuju i prate njegove izume i djela. U vremenu ekonomske krize pronalaze se novi izvori energije, jeftiniji i dostupniji, a o kojima je Tesla toliko puno pisao i istraživao. Utemeljio je izume koji su bili, ili još uvijek jesu, zaboravljeni i skriveni. Postavio je i temelje stvaranja čistog planeta. Danas se izvlače iz zaborava i registriraju inovacije o kojima je Tesla pisao prije 100 godina.
U znak zahvalnosti za sva ta njegova djela odlučila sam osnovati udrugu "Nikola Tesla - genij za budućnost".
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni