07/2018 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Održana Manifestacija Tesla&friends obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle i peti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija

Objavio Dragica u Događanja · 13/7/2018 12:23:00
Manifestacijom Tesla&friends obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle i peti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija
 
Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen peti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 162. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, koncert José Cura, konferenciju Tesla u Zagrebu i izložbu Teslin svjetski sustav.
 
U Hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja 2018. godine svečano su, uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske i članovima diplomatskog kora prigodnim govorima obratili su se Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Ivana Franić, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja, Goran Šarić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske,  Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.
 
U Esplanadi je devetu godinu zaredom dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Tomislavu Pavičiću, studentu Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Medicinski električni krevet LIFT&GO“ dobio je Boris Perovski iz tvrtke Bernarda d.o.o., dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio Boris Ukić za projekt „Puntar svjetlo B22-D“.
 
U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije prigodnog naziva „Inspirirani Teslom“. O značaju inovacija u području obnovljivih izvora energije kao i zaštiti okoliša govorili su stručnjaci, Velimir Abramović, Mirela Holy, Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o.. i Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra gospodarenja otpadom te mladi - učenici zagrebačkih škola i fakulteta Ivan Pražetina, Tea Tesla, Nikola Rajčić i Arijana Markić. Program su glazbom uveličali Sandra Bagarić i Darko Domitrović.
Svečanom programu i ove se godine odazvao velik broj uglednika, među kojima i Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatske, Don Markušić, potpredsjednik Transparency Internationala Hrvatske, David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Krešimir Renzo Prosli, direktor Real grupe, Damir Kanaet, producent izložbe Nikola Tesla – Mind from the future, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Nataša Turbić načelnica Općine Gračac, Alenka Štokić, predsjednica Češke besede u Zagrebu, Željka Čuturić, predstavnica domaćina Hotela Esplanade u Zagrebu, kao i velik broj predstavnika diplomatskog zbora, među kojima i Nj. E. Sandeep Kumar, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj. Na manifestaciji je bio nazočan i profesor Junguo Liu, autor prve knjige na kineskom jeziku o Nikoli Tesli.
 
Istog je dana na Trgu kralja Tomislava u večernjim satima održan koncert argentinskog tenora Jose Cura posvećen Nikoli Tesli, dok je u jutarnjim satima već tradicionalno položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Program su glazbom obogatile mlade glazbenice Katarina Čupić i Ljerka Končar Gamulin. Tom prilikom izveden je i tradicionalan performans puštanja bijele golubice kao simbola Nikole Tesle i Teslinih poruka.
 
Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je 9. srpnja 2018. godine projekcijom na fontanama kod Sveučilišne livade, a 11. srpnja je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb održana konferencija Tesla u Zagrebu na temu Održivim gospodarenjem otpadom do čistog okoliša.
 
O ovoj temi u panel raspravi, kojom je moderirala Mirela Holy, govorili su Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom – ZCGO, Saša Avirović, voditelj Sektora operative Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM d.o.o. iz Čakovca, Iva Labaš iz  tvrtke Ponikve eko otok Krk iz Krka i Jasna Kufrin, rukovoditeljica u Odjelu za otpad i tokove materijala Hrvatske agencije za okoliš i prirodu koja je održala i uvodno izlaganje konferencije. Nakon panel rasprave održana su i izlaganja „Primjena novih MBO-Te tehnologija za zaštitu okoliša razvijenih u kompaniji Tehnix i potvrđenih u praksi“ Đure Horvata, „Održivo gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije“, Igora Zgombe i „Gospodarenje otpadom u Gradu Čakovcu“ Saše Avirovića. Okupljene uzvanike, među kojima i predstavnicu Ministarstva zaštite okoliša i energetike Sanju Radović Josić, prigodno su pozdravili predstavnici partnerskih ustanova -  Zlatan Frolich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i Kristijan Tabak, profesor na Rochester Institute of Technology Croatia.
 
U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu 11. srpnja 2018. godine otvorena je izložba Teslin svjetski sustav u organizaciji Muzeja nauke i tehnike u Beogradu i zagrebačkog Tehničkog muzeja.
 
Ovogodišnja manifestacija Tesla&friends održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandroković, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske gospodarske komora – Komora Zagreb i Rochester Institute of Technology Croatia. Partner manifestacije i konferencije Tesla u Zagrebu bila je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.
 
Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u svojim je govorima na događanjima u okviru manifestacije istaknula veličinu i značaj Nikole Tesle kao izumitelja i genija, ali i kao čovjeka koji je dao svoj doprinos u brojnim drugim područjima,
citirajući pritom sljedeće Tesline riječi: „Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju“ i „Veliki je čovjek onaj koji svojim umnim darovima i sposobnostima natkrije ostale ljude, koji kao što pčela prikuplja med, prikuplja znanje i otkriva nove istine, ali sve to kruniše ljubavlju prema čovječanstvu, da mu pomogne da što prije izađe iz bijede, straha, gladi, neznanja, bolesti. Nisu veliki oni koji ponižavaju čovjeka, već oni koji obogaćuju njegovo duhovno nasljedstvo i time pomažu njegovoj sreći“.

1.       Fotografije kod Fontane

2.       Fotografije kod spomenika

3.       Fotografije Esplanada

4.       Fotografije konferencija

5.       Fotografije Tehnički muzej Nikola Tesla


Linkovi iz medija:


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni