07/2016 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

ODRŽANA MANIFESTACIJA TESLA&FRIENDS I DODJELA GODIŠNJE NAGRADE NIKOLA TESLA GENIJ ZA BUDUĆNOST 2016

Objavio Dragica u Događanja · 14/7/2016 09:45:00
Obilježena 160. obljetnica Teslina rođenja

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost obilježen treći Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 160. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja stručnjaka, polaganje cvijeća na Teslin spomenik, svečano događanje i dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u hotelu Esplande u Zagrebu te predavanje u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“.
U hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja svečano su obilježeni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost. Na svečanom događanju okupljene uglednike iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske te predstavnike veleposlanstava Indije, Srbije i SAD-a pozdravili su Tomislav Ćorić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Slavko Kojić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Ivo Josipović, Mirela Holy, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - genij za budućnost.
U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Sari Cepić, studentici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za Muzikalnu Teslinu zavojnicu dobio je Ivan Kožar iz Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić Grada, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt „Nikola Tesla je naš učitelj“ Aleksandre Ivanac iz Zagreba.
U sklopu programa održane su i dvije kraće panel diskusije na kojima su o temi „160 godina od rođenja Tesle“ govorili stručnjaci, prof.dr.sc. Mladen Martinis, Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu, prof.dr.sc. Karolj Skala i Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o. te učenici zagrebačkih škola i fakulteta Sara Cepić, Marko Gajić, Matej Pranjić i Anela Šola. Okupljenima je predstavljen i novi projekt umjetnice, filmske redateljice, scenaristice i producentice Helene Bulaja Madunić, dugometražni animirani film i video igra “TESLA – The Invention of a Dream”.
Istog dana u jutarnjim satima položeno je i cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković, a već tradicionalno događaj je zatvoren simboličnim puštanjem bijele golubice.
Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je 9. srpnja konferencijom Tesla u Zagrebu na kojoj su o Tesli kao znanstvenom uzoru govorili prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr.sc. Stanko Popović, prof.dr.sc. Karolj Skala, dr.sc. Ivan Šimatović, Renato Filipin te Mirjana Prljević, predsjednica organizacije „Energetski inovacioni centar TESLIANUM“. Manifestacija je zaključena 11. srpnja predavanjem i demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Ovogodišnja manifestacija Tesla & friends održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, a manifestaciji su se kao partneri i sponzori priključile brojne ugledne organizacije.

Video:
Polaganje cvijeća na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu, dana 10.7.2016.

Video:
Manifestacija Tesla&friends2016 i 
Dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla-Genij za budućnost,10.7.2016.FOTOGRAFIJE:
Polaganje cvijeća na spomenik Nikole Tesle,10.7.2016.


FOTOGRAFIJE:
Međunarodna konferencija Tesla u Zagrebu2016, održana 9.7.2016.

FOTOGRAFIJE:
Tesla&friends i Dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla-genij za budućnost, hotel Esplanade 10.7.2016.FOTOGRAFIJE: "Tehnički muzej Nikola Tesla"Iz medija:


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni