10/2019 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Posjet Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljan, 5.10.2019.

Objavio Dragica u Događanja · 7/10/2019 09:53:00
Članovi Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost su u subotu, 5. listopada, posjetili Memorijalni centar „Nikola Tesla“ koji se nalazi u ličkom selu Smiljanu. Centar se nalazi na padinama brežuljka Bogdanić, uz potok Vaganac gdje je rodna kuća genija Nikole Tesle, a otvoren je pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske povodom 150. obljetnice Teslinog rođenja. U memorijalnom centru može se, među ostalim, posjetiti replika Tesline ispitne stanice u kojoj je istraživao prijenos energije i informacija na daljinu, crkva u kojoj je služio Teslin otac i kuća u kojoj je Tesla odrastao.

Njegova rodna kuća pretvorena je u muzejski eksponat u kojemu se može vidjeti povijesni prikaz Teslina života, kao i replike njegovih najpoznatijih izuma.

Tesla je u svome životu prijavio preko 700 patenata, a inspiraciju za svoje neumorno istraživanje fizike i načina na koji svijet funkcionira našao je u svom zavičaju. Pod stručnim vodstvom muzejskog osoblja, saznali smo mnoge zanimljive detalje njegova života. Potok Vaganac koji se nalazi kraj Tesline rodne kuće mjesto je gdje je Tesla smišljao neke od svojih prvih izuma, tamo je radio svoje prve mlinice i vodenice. Odmah pokraj kuće nalazi se i štala sa koje je Nikola Tesla, dok je imao 6 godina, skočio s kišobranom kako bi dokučio tajnu jedne od najstarijih ljudskih želja, letenja. Poseban uvid u njegova razmišljanja ponudio je i kratki film u naraciji Rade Šerbedžije, koji se može pogledati u multimedijalnom centru koji se nalazi u Memorijalnom centru.

Članovi Udruge posjetili su i Gospić u kojemu smo vidjeli i školu koju je Tesla pohađao, koja je danas odjeljak Sveučilišta u Zadru. Odmah pokraj škole, vidjeli smo i kuću u kojoj je Tesla živio nakon što se preselio u Gospić. Nažalost, kuća nije obilježena nikakvim posebnim znakom i danas je na tom mjestu samo stambeni prostor i ljekarna. Posjetili smo i groblje u Gospiću na kojemu su pohranjeni Teslini roditelji. Na inicijativu Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima i i paroha gospićko-smiljanskog Jereja Dragana Mihajlovića pod organizacijom i uz donacije Duška Ljuštine, Rade Šerbedžije, Siniše Kukića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, obnovljeni su nadgrobni spomenici Teslinih roditelja koji su dugo godina bili zapušteni i obrasli. Zahvaljujemo se gospodinu Dušku Ljuštini koji se u subotu pridružio članovima Udruge u posjetu Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ te je odao počast Teslinim roditeljima i postavio cvijeće zajedno s predsjednicom Udruge, Dragicom Mihajlović, na njihov grob.
Svečano otkrivanje biste Mahatme Gandhija u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 5/10/2019 09:25:00
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni