01/2019 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Otvaranje 10. natječaja za godišnju nagradu „Nikola Tesla-Genij za budućnost“ u sklopu trodnevnog programa „Dani Nikole Tesle“

Objavio Dragica u Događanja · 22/1/2019 09:04:00
Otvaranje natječaja za godišnju nagradu „Nikola Tesla-Genij za budućnost“

Natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i ove će godine već tradicionalno biti otvoren na Danima Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Prigodan program otvorenja natječaja održat će se u utorak 29. siječnja s početkom u 17 sati.

Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvara se desetu godinu zaredom te označava posebnu, jubilarnu desetu godinu postojanja Udruge Nikola Tesla. Natjecatelji će se moći iskušati u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Natječaj će biti otvoren 29. siječnja prigodnim programom iz kojeg izdvajamo panel diskusiju pod nazivom „Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja“ u kojoj će panelisti raspravljati o obnovljivim izvorima energije i konceptima održivog razvoja.
Sudionici panel diskusije su poznati znanstvenik i štovatelj Nikole Tesle prof.dr.sc. Velimir Abramović iz Beograda, doc.dr.sc. Vinko Lešić - sveučilišni profesor iz Zagreba, Katarina Marković – viša savjetnica u Uredu ravnatelja NP Plitvička jezera, Iva Labaš mag. Ilg. Silv. – iz tvrtke Ponikve eko otok Krk d.o.o. i Damir Seferović direktor nabave tvrtke Include d.o.o.

Ovogodišnji Dani Nikole Tesle, koje već tradicionalno organizira Tehnički muzej „Nikola Tesla“ povodom obljetnice Tesline smrti, nude prigodan program i za ostala dva dana manifestacije.

Drugi dan manifestacije (30. siječnja) u 18 sati (kino dvorana Muzeja) će se održati predavanje „Val iz Tesline zavojnice“ pod vodstvom Davora Jadrijevića.
Treći dan manifestacije (31. siječnja) u 18 sati (kino dvorana Muzeja), će se održati predavanje „Muzeji i Teslina ostavština“ u kojemu će Renato Filipin govoriti o velikom broju Teslinih pronalazaka koje nije uspio patentirati.

Broj mjesta za događanja je ograničen, ulaznice su besplatne i mogu se podignuti na blagajni Muzeja na dan predavanja od 9 do 18 sati.

Detalje o događanjima pogledajte u programu Dana Nikole Tesle i programu Otvorenja natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Program Dana Nikole Tesle:
Email:info@tmnt.hr URL:www.tmnt.hr/en


Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Naziv događanja: Dani Nikole Tesle
Datum početka / Datum završetka: 29.01.2019. / 31.01.2019.
Vrijeme : 17.00 i 18.00 sati
Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino dvorana
 
Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program je zanimljiv i raznovrstan, a uz predavanja održati će se i panel diskusija na temu Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja.
  
UTORAK, 29. siječnja 2019., u 17 sati (kino dvorana Muzeja)
Gostovanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost:
- Otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost 2019.“
- Panel diskusija: Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja
 
SRIJEDA, 30. siječnja 2019., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Davor Jadrijević: Val iz Tesline zavojnice
 
ČETVRTAK, 31. siječnja 2019., u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Renato Filipin: Muzeji i Teslina ostavština
 
Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 do 18 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 29. siječnja 2019.
 
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844-050; info@tmnt.hr
  
Dugi opis programa:
  
UTORAK, 29. siječnja 2019., u 17 sati (kino dvorana Muzeja)
Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2018.“
Panel diskusija: Nikola Tesla jučer, danas, sutra i izazovi mladim generacijama
 
Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2019. godinu.
Održat će se panel diskusija na temu Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja. Sudionici panel diskusije bit će prof. dr. sc. Velimir Abramović, doc. dr. sc. Vinko Lešić, Katarina Marković, viši savjetnik u Uredu ravnatelja NP Plitvička jezera, Iva Labaš, mag. ing. Silv. i Damir Seferović, Include d.o.o., direktor nabave.
Teme panel diskusije:
- Teslini izumi kao temelj inovativnog pristupa zaštiti okoliša
- Upotreba električnih vozila kao jedno od rješenja zaštite okoliša
- Upotreba obnovljivih izvora energije u praksi
- Provedba koncepta održivog razvoja i cirkularne ekonomije
- Uloga obrazovanja u poboljšanju kakvoće življenja
 
 SRIJEDA, 30. siječnja 2019., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Davor Jadrijević: Val iz Tesline zavojnice
 
Glavni dio Teslinog uvećavajućeg predajnika (Tesla magnifying transmitter) je, prema mišljenju autora, zavojnica sa gornjim kondenzatorom koja radi kao lambda/4 rezonantna antena optimizirana tako da unutar sebe stvori stojni val, a u prostoru oko sebe blisko polje antene dalekog dometa zato što radi u frekvencijskom području dugih valova 10-50 kHz.
Blisko polje takve antene proteže se kilometrima unaokolo i nema isti omjer električnog i magnetskog polja kao školski primjer idealnog elektromagnetskog vala sa okomitim električnim i magnetskim poljem koji se kreće brzinom svjetlosti kroz vakuum impedancije 377 ohma.
Teslina zavojnica proizvodi na prvi pogled neočekivane efekte koji ipak nisu dokaz postojanja skalarnog elektromagnetskog vala, neobjašnjivog klasičnom elektrodinamikom i Maxwellovim jednadžbama.
Oko velike Tesline zavojnice visine oko 100 m stvorilo bi se blisko polje koje bi djelovalo u krugu od nekoliko kilometara. Takvo polje bi stvaralo efekte koji se za sve praktične primjene ne bi razlikovali od onih koje bi stvorio skalarni val.
 
 ČETVRTAK, 31. siječnja 2019., u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Renato Filipin: Muzeji i Teslina ostavština
 
Tragovi Teslinih izuma mogu se naći u gotovo svakom tehničkom ili srodnom muzeju u svijetu. Najveći broj originalnih predmeta koji su pripadali tom izumitelju nalazi se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Tu se nalaze i brojni dokumenti koji pokazuju da je iza njega ostao i veliki broj pronalazaka koje nije uspio patentirati. Neki patentni zahtjevi su odbijeni zbog postojećih patenata, neki zbog nemogućnosti dokaza izvedivosti, a neki zbog neplaćanja pristojbe. Također je zanimljiva dokumentacija koja opisuje otkrića na područjima molekularne fizike i metalurgije, a koja nije dovela do patentnih prijava u SAD-u.


Obilježena 76. obljetnica smrti Nikole Tesle u Hrvatskoj

Objavio Dragica u Događanja · 9/1/2019 10:23:00

Na današnji dan 7.1.1943. umro je veliki genij Nikola Tesla

Objavio Dragica u Događanja · 7/1/2019 18:22:00
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni